15 mei, 2017

Bassball is jarig en daarom spraken we met organisator, Pitch

gepost door: Marc

Pitch & Bassball
Dean Meis, oftewel Pitch, is een drum and bass dj die al meer dan 10 jaar meedraait in de Nederlandse scene. Naast het bezig zijn met draaien organiseert hij ook Bassball dat aankomende vrijdag zijn 1e verjaardag in het Paard in Den Haag viert. We vroegen Dean naar de geschiedenis van het feest, naar jump up in Nederland en natuurlijk naar Bassball’s verjaardag.

 

Bassball bestaat inmiddels een jaar, na een aantal toffe edities in 2009 in Wageningen. Ben je blij met hoe het afgelopen jaar verlopen is?
Jazeker, sinds dat ik Bassball naar Den Haag heb gebracht ben ik zeer tevreden. De eerste keer was echt afwachten hoeveel bezoekers er zouden komen maar toen tikten we gelijk al de 200 aan. De vorige editie was zelf uitverkocht. Echt top. Dit geeft mij dan ook het vertrouwen om hier mee door te gaan, dat het concept werkt en dat drum and bass toch kan werken in Den Haag.

 

Waarom is het concept verhuisd van Wageningen naar Den Haag?
Bassball bestaat inderdaad eigenlijk al langer dan een jaar. In Wageningen is de Bassball crew begonnen en ik kwam daar in 2009 pas bij. Omdat iedereen uit de crew daarna een andere richting op ging, zoals Floris Smeets die naar Noorwegen verhuisde, is de crew gestopt met het organiseren van feesten. In de jaren hierna kreeg ik steeds meer boekingen en heb ik altijd Bassball achter mijn naam laten staan. Omdat ik uit Den Haag kom en ik zag dat er steeds minder drum and bass feesten waren ben ik gaan denken over zelf dan maar een feest te gaan organiseren. Vandaar dat Bassball nu sinds een jaar Den Haag als thuisgrond heeft.

 

Vertel eens kort: wat houdt het concept van Bassball eigenlijk in en wie zitten er achter dit toffe feest?
Het concept is kort gezegd lokale dj’s die ik uitnodig van crews of feesten in de buurt, met daarnaast minimaal een dikke, meestal jump’up georiënteerde headliner die de hele tent afbreekt. Ik ben hier samen met mijn vriendin aan begonnen maar we hebben inmiddels al een hele groep vrienden die ons ondersteunen en ik als Bassball familie beschouw.

 

Wat ik heel mooi vind om te zien is dat jullie niet alleen grote namen plaatsen, maar ook de wat minder bekende lokale helden een podium geven. Hoe belangrijk is dat?
Toen ik begon als dj was het moeilijk om aan boekingen te komen, dus ik weet hoe sick het was als je ergens een kans kreeg om te draaien. Veel feesten hebben een vaste crew en boeken dan een of twee headliners erbij, daardoor zijn er weinig kansen voor nieuwe dj’s. Wij vinden het vooral leuk om dj’s een podium te geven maar daarnaast is het ook belangrijk voor de groei van drum and bass in Nederland. Sommige guys zijn super goed en hebben echt vernieuwende ideeën maar die kunnen nergens draaien. Dat is super zonde.

 

Welke opkomende of minder bekende dj’s die op Bassball gedraaid hebben / gaan draaien moeten we in de gaten gaan houden de komende tijd?
De eerste die in mij opkomt is Zardoz (Jeroen Vermeulen). Deze guy uit Delft is heel humble, maar draait altijd hele dikke sets. Ik vind hem echt de Hazard van Nederland door zijn ziek snelle mixen en combinatie van jump up en vocale tracks waardoor er altijd een mooie flow zit in zijn sets. Daarnaast zou ik ook Puncture (Thomas Terwal) in de gaten houden. Hij is al wat bekender in Amsterdam en omstreken, maar hij heeft nog niet vaak gedraaid in Den Haag, daarom ben ik blij dat wij hem de komende editie erbij hebben.

 

Bassball ⁄ One Year Anniversary ⁄ 19.05.2017 ⁄ Drum & Bass

 

Zaterdag 19 mei viert Bassball zijn 1e verjaardag in het Paard met oa headliner Heist. Wat kunnen we verwachten op deze birthday fissa?
Het wordt donker, het wordt rauw, maar vooral heel bijzonder omdat we maar liefst 16 artiesten hebben! Ik verwacht heel veel sicke b2b sets en een vette solo set van drum and bass legende Heist. Er komt een unieke lichtshow en we gaan alle sets opnemen. Daarnaast gaan we ook kijken of we kunnen livestreamen via Facebook. Ik weet niet of er gezongen gaat worden maar het wordt sowieso een leuke verjaardag!

 

Welke dj’s zouden jullie nog heel graag eens boeken en waarom?
Graag zou ik A.M.C willen boeken, omdat hij heel goed kan draaien en een sicke combinatie maakt tussen verschillende drum and bass stijlen waardoor iedereen gegarandeerd los gaat op zijn sets. Daarnaast zou ik graag Majistrate willen hebben op Bassball, omdat deze guy een van mijn favoriete jump up producers is.

 

Staan er nog meer edities gepland voor dit jaar?
Jazeker, de volgende editie in de kleine zaal staat al gepland en zal na de zomer zijn. We zijn zelfs al bezig met plannen voor een speciale editie in de grote zaal van het Paard, maar wanneer dit zal zijn is nog een secret..

 

Wat ga je zelf voor een setje doen?
Ik ga Bassball met Zardoz afsluiten dus dat laatste uurtje gaan we het dak eraf knallen. Allebei houden we van energieke sets met snelle mixen, dubbeldrops en bangers dus dat komt helemaal goed.

 

Jump up lijkt in Nederland een beetje het ondergeschoven kindje van de drum and bass wereld en in veel discussies wordt het subgenre belachelijk gemaakt. Een beetje jammer vinden wij aangezien iedereen een eigen smaak en voorkeur kan en mag hebben en daar niet op afgerekend hoort te worden. Hoe kijk je daar tegenaan?
Jump up liefhebbers en jump up tracks worden inderdaad vaak online gebashed, omdat het als simpele piepjes drum and bass wordt gezien. Dit is heel kortzichtig en kinderachtig en zorgt alleen maar voor negativiteit in de scene. Wij weten uit ervaring dat jump up heel vet kan zijn en dat het ook goed gecombineerd kan worden met andere drum and bass subgenres. Dit is dan ook iets wat wij willen laten zien tijdens onze feesten. Mensen laten ervaren hoe cool het kan zijn zodat we die perceptie langzaam veranderen.

 

Als afsluiter, nog wat laatste woorden?
Allereerst bedankt voor dit interview en ga zo door met DrumandBass.nl want het is echt een toffe website. Daarnaast hoop ik dat Bassball en alle andere feesten in Nederland succesvol blijven zodat we nog lang kunnen genieten van drum and bass, de vetste muziek die er bestaat. Zie jullie op Bassball!

 

Voor meer informatie over Bassball en zijn aankomende fissa, check de partyagenda of Facebook.


Comments

Loading Facebook Comments ...

Reageer met je DrumandBass.nl account: