DrumandBass.nl
Differential
Home » Nieuw en veelbelovend: dit is Differential

Nieuw en veelbelovend: dit is Differential

Op een mooie zomerse dag besloot ik te gaan zitten met jongens van Differential. Al een tijdje geleden was het nieuwe label mij opgevallen door hun goede releases en mooie artwork. Hoog tijd om dit label eens in de spotlight te zetten en te introduceren aan de Nederlandse Drum And Bass scene.

Hi guys, even een voorstelrondje, wie zijn jullie?
Ernst: Ik ben Ernst en ben de A&R Manager bij Differential, wat ik samen met Niels, Jeroen , Mike en Casper ben begonnen. Daarnaast draai en produceer ik ook onder de naam Edlan, dit doe ik al zo’n 2 jaar. Hierdoor heb ik best wel wat technische kennis en daarom heb ik vaak het eindwoord over wat we releasen. We merkten dat liquid best goed loopt in Nederland, ook als je kijkt naar Liquicity. We wilden eerst beginnen met feesten organiseren, omdat we merkten dat er meer vraag was naar deze sound: liquid met wat meer vibes en soul. Uiteindelijk zijn we begonnen met een label en met de visie dat we de sound die we vet vinden een groter platform te bieden.

Mike: Ik ben Mike, ook wel bekend als Petroll.  Ik doe van alles en nog wat: contact, PR en ook ben ik vaak op zoek naar onbekende artiesten. Ik luister veel muziek op diverse platforms en ben dan op zoek naar nieuwe dingen. Ook als ik beginnende producers voor feedback zie vragen op Facebook of Discord, benader ik ze.  Zo hoop je mensen te vinden die hulp kunnen gebruiken en geïnteresseerd zijn in een release.

Jos: Ik ben Jos en ik ben wat later bij het team gekomen. Differential had een website nodig en aangezien ik gespecialiseerd ben in die richting ben ik daar voor ze mee bezig. Verder luister ik ook mee naar de demo’s en geef ik hier en daar mijn mening, maar meer op de achtergrond.

Casper: Ik doe eigenlijk ook van alles bij het label en ben er al vanaf het begin bij en heb dus ook bijgedragen aan de vorming van het label. Ik ben voornamelijk bezig met contact en promotie, zo stuur ik e-mails rond naar promotiekanalen en dergelijke. We zijn een heel hecht team, met nog wel meer mensen dan hier nu zitten. Vaak communiceren we met z’n allen via discord voicechat en pakken we alles gelijk aan.

Niels: Ik zal eerst iemand voorstellen die hier nu niet bij ons is, dat is Jeroen Vos! Hij is best wel belangrijk voor ons, want hij doet echt alles qua huisstijl, art & design. Verder regelt hij ook veel omtrent promotie en houdt hij de social media bij. Alles wat wij uitbrengen qua releasecovers, logo’s etc, komt van hem.  Zelf ben ik Niels en ik regel vooral de communicatie tussen artiesten en het label. Dus stel dat mensen demo’s insturen, dan gaat dat eerst langs mij en stuur ik feedback terug. Ook regel ik de releasedates en distributie. Een beetje de zakelijke kant van het label.

Ernst: Dan is er nog Djahlor, daar werk ik veel mee samen. Ik heb dan uiteindelijk het eindwoord, maar hij ondersteunt mij hierin. Hij heeft net weer een andere kijk op muziek dan ik, want hij komt uit de iets donkerdere hoek van drum and bass, wat meer uit de neurofunk hoek. Hierdoor heeft hij een andere kijk op dingen en hebben we gemerkt dat de combinatie van verschillende sounds gewoon goed kan werken, zowel in producties als in het labelwerk.

Mike: Dan is er nog Pieter, die werkt ook iets meer op de achtergrond. Hij geeft dan feedback op nummers wat Niels weer communiceert met de artiesten.

Niels: Hij heeft zelf ook een release gehad op Differential en produceert al wat langer, onder de naam Dustkey.  Hij heeft enorm veel kennis van muziek en is ook klassiek geschoold. Als een melodie niet klopt, horen we dat gelijk van hem. Een laatste persoon die ook introductie nodig heeft en er helaas niet bij kan zijn is Robbie. Robbie is een Fin die ooit voor Ernst een track heeft gemasterd en dat beviel heel goed, dus hebben we gevraagd of hij interesse had om voor ons alle masters te doen. Dat had hij en dat doet hij ook nog steeds voor ons.

Welke stijl representeert Differential?
Niels: Het is heel cliché om te zeggen, maar we gaan toch wel voor echte vibes. We willen met ons label bereiken dat je gewoon muziek hebt waar je relaxt naar kan luisteren, in een goede bui komt. Soms zit er wat hardere dingen tussen, gewoon voor de afwisseling. Maar uiteindelijk gaat het wel terug naar de kern van de wat zachtere, relaxter sound.

Ernst: Wat ik vooral zoek in de muziek die wij releasen is een bepaald randje. Je hebt vaak dat muziek prima geproduceerd is, maar toch gewoon best wel basic. Het klopt technisch, maar het is gewoon te cliché, alsof een wat dieper lager ontbreekt. Naar dat diepere laagje ben ik juist op zoek als ik demo’s check. We willen artiesten op ons label die daar 100% voor gaan, dat is een lastige zoektocht, maar we komen er wel.

 

Ik hoorde net dat jullie vroeger wilden beginnen als feest maar dat dus niet hebben gedaan, houden jullie voorlopig de focus op het label of denken jullie ook al verder aan andere projecten?
Niels: Daar kunnen we eigenlijk niks over zeggen. We staan wel open voor samenwerkingen en dergelijke, maar op dit moment houden we het eigenlijk bij een label.

Casper: We kijken hier en daar wel rond of er venue’s zijn of partnerships die we aan kunnen gaan, maar het is niet waar onze main focus momenteel ligt.

Wat zijn een paar producers met releases op Differential?
Mike: We hebben net een vette EP release van Brainwork gehad, genaamd Satellites. Het iseen fijne EP, enorm soulful. De promotie is ook best lekker gegaan, een track stond ook op SkankandBass. We hebben sowieso regelmatig wel nummers die terecht komen op Liquiddnbftw,  die supporten ons echt enorm goed. Nog een paar andere artiesten, we hebben Rift. Rift is eigenlijk begonnen als een future garage producer. Hij is sinds kort eigenlijk begonnen met drum and bass en juist door zijn achtergrond brengt iets geheel unieks.

Niels: Zijn stijl is heel goed terug te horen op de eerste track die hij bij ons heeft gereleased, genaamd Myrkur. De volgende EP die we gaan uitbrengen is ook van Rift en daar hoor je ook echt weer wat zijn stijl is, die garage invloeden. Je hoort bij hem ook echt weer heel goed dat randje.

Ernst: Ik probeer artiesten ook heel vaak te stimuleren om als je meer dit en dat doet, dat je dat randje net wat toonbaarder maakt.

Niels: Iemand die je echt in de gaten moet houden, iemand die mogelijke vaker terug komt op Differential met veel verschillende stijlen, is Leniz. Hij heeft releases op Soullab en Celsius, Influenza. Die jongen is 16 en maakt aan de lopende band echt goede tracks. Verder dan dus Brainwork, hij maakt technische gezien ook ontiegelijk goede muziek, de vibe zit er echt enorm in. Maar, omdat hij uit Australië komt is het wat moeilijker voor hem om naar buiten te komen met zijn muziek, in Australië heeft hij minder de mogelijkheid om op feesten mensen te connecten etc.

 

 

Hebben jullie veel internationale artiesten op het label of houden jullie het meer op binnenlandse artiesten?
Mike: Het grootste gedeelte van de artiesten komt denk ik wel uit Nederland, maar het is niet zo alsof wij ons daar aan willen limiteren. We zijn ook op internet eigenlijk ontstaan en het internet kent ook geen grenzen.

Niels: Het is belangrijk om te zeggen dat nationaliteit of bekendheid ons niet uitmaakt, wij kijken echt puur naar de muziek die mensen ons sturen. Ook al heb je 1 volger of heb je er 100.000; bij ons gaat het echt om de kwaliteit van de muziek.

Op welke platforms kunnen mensen Differential releases beluisteren?
Niels: Overal! Helaas alleen nog niet fysiek. We denken er wel aan, we weten alleen nog niet of dit op kort of langer termijn mogelijk gaat zijn, het ligt heel erg aan de groei van het label natuurlijk. Het is wel zeker een doel. Verder kan je ons overal op checken: YouTube, Deezer, Spotify, Soundcloud, Apple Music,  noem maar op!

Releases waar jullie naar uitkijken?
Ernst: Die Rift EP waar we het dus zojuist over hadden en een Leniz release met een wat meer jungle-sound.  Ik ben wel blij dat we die release doen, zo’n soort sound hebben we namelijk nog niet eerder echt gehad. Het is nog niet helemaal af, maar ik kan nu al zeggen dat het ongelooflijk vet gaat worden!

Willen jullie het ook echt bij drum and bass houden?
Niels: Eigenlijk wel, maar het ligt er echt wel aan. Kijk, als een artiest in de toekomst zegt: “Ik heb echt 2 jaar aan dit album gewerkt en het is zo vet” en er zit dan ook een hiphop en/of een techno track tussen, is dat helemaal prima. Zolang er maar samenhang inzit. Maar drum and bass is zeker waar de focus op ligt.

En als afsluiter?
Niels: Check de muziek, en geef alle artiesten een like op Facebook, want dat verdienen die guys echt.

 

Wil jij Differential verder checken? Kijk dan snel verder op de onderstaande links!

Differential op Facebook

Differential releases op Spotify

Differential op Soundcloud

Artwork van Jeroen Vos

Add comment

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.