DrumandBass.nl
Home » Dit is: Maduk

Dit is: Maduk

Maduk

Het gaat goed met de drum and bass in Nederland, steeds meer clubs en poppodia kennen een drum and bass avond, zelfs festivals als Dance Valley en Mysteryland programmeren drum and bass en Nederlandse producers genieten steeds meer populariteit in binnen-en buitenland. Zo ook Mark van der Schoot, 2 jaar geleden wist hij nog niet eens wat drum and bass was en nu al heeft hij een release op Hospital Records! Mogen wij je voorstellen: Maduk.

Kun je jezelf eens voorstellen voor de mensen die je niet zo goed kennen?
Ik ben dus Maduk, ook wel bekend als Mark van der Schoot, 21 jaar oud en mijn hele leven al wonend in Amsterdam. Ik ben een producer, componist, audio engineer en DJ in meerdere muziekstijlen waaronder dus drum and bass. Verder studeer ik aan de Music Academy in Haarlem en heb ik mijn studio gewoon thuis in Amsterdam. In de zomer van 2011 hoorde Maris Goudzwaard van het Youtube kanaal Liquicity mijn eerste drum and bass productie en twee dagen later stond het online. Sindsdien ben ik in een soort van achtbaan beland die alleen maar sneller en sneller lijkt te gaan. Het eerste nummer Avalon stond nog geen dag online toen Hospital Records contact met ons opnam voor een eventuele release.

[youtube] http://www.youtube.com/watch?v=km9emna0lJ4[/youtube]

Waar komt de naam ‘Maduk’ vandaan?
Als klein kind kon ik de “R” niet uitspreken en werd mijn eigen naam Madduk. Een klasgenoot sprak mijn naam ook vaak zo uit en toen opperde een vriend van me om dat gewoon te gebruiken. De alias voor de drum and bass moest binnen een dag bedacht zijn dus de knoop was ook snel doorgehakt, ik ben er nog steeds erg blij mee!

Waar komt je liefde voor drum and bass vandaan?
Je kunt rustig zeggen dat ik echt een brookie ben in de scene. Iets meer dan twee jaar geleden nam een vriendin mij mee naar The Firm in de Paradiso, Ik had nog nooit van drum and bass gehoord en had ook geen idee waar we naartoe gingen, maar ik was echt zwaar onder de indruk. De sfeer, de energie, de MC’s en de gevarieerde sets waren elementen die ik nog nooit op zo’n manier had meegemaakt. De dagen en weken erna ben ik mijzelf er verder in gaan verdiepen en kwam ik vooral veel op UKF en Liquicity terecht. Hier ontdekte ik de liquid kant van de drum and bass en was het voor mij snel duidelijk dat dit genre perfect bij mij paste. De energieke beats in combinatie met de muzikale elementen trekt mij enorm, mede ook omdat er zoveel vrijheid in de muzikale invulling is.

Wat kunnen we van Maduk gebied verwachten in 2012?
Mijn tweede EP Take You There / Good Lovin is net (14 mei) uit gekomen op Liquicity Records. Na een aantal gratis tracks is er eindelijk een vervolg op Avalon/Levitate en ik ben er erg blij mee. Verder werk ik op het moment samen met Nymfo aan een nieuwe EP die hopelijk nog deze zomer uitkomt. Daarnaast staan er nog een aantal kleine releases gepland en wil ik aan het einde van dit jaar beginnen aan een album. Ik zie 2011 en 2012 nog echt als jaren om in te leren en zo breed mogelijk binnen de liquid drum and bass te produceren.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=0QZMAMl-O1Q[/youtube]

Kun je iets vertellen over het creatieve proces dat komt kijken bij het produceren, begin je gewoon ergens? Of werk je met een “plan”?
Ik werk wel steeds meer volgens mijn eigen vaste aanpak. Zonder de vaste patronen ben je veel te lang bezig met een productie, bovendien krijg je er onbewust toch een soort eigen sound mee. Voor mij is dit heel duidelijk een omslagpunt geweest als producer, het daadwerkelijk veel dingen afmaken in plaats van het oneindig doorpielen. Ik begin in drum and bass vrijwel altijd met de harmonie, akkoorden en melodieën. Later ga ik de beats echt perfectioneren en samenstellen, waarschijnlijk ook omdat ik beter ben in het harmonische gedeelte in mijn muziek 😉

Waar hoop je, als artiest, over 5 jaar te staan?
Je hoopt van alles maar als ik kan blijven leven van de muziek ben ik allang blij. Toch, als je kijkt wat er nu in slechts een jaartje al allemaal gebeurd is wil ik gewoon voor de internationale top gaan, in 5 jaar tijd moet dat mogelijk zijn.

Zit er een album van Maduk in de planning?
Wel in mijn hoofd, maar nog niet concreet. Ik wil eigenlijk nog 1 EP doen en daarna met het album beginnen, begin 2013 moet hij er wel zijn.

Maduk

Tegen welke drum n bass producer kijk je op en waarom?
Danny Byrd vind ik echt een meester, hij heeft zo’n unieke sound en vrijwel elke productie is een soort klassieker. Dat mis ik bij veel producers, veel gasten produceren aan de lopende band, maar 80% is rotzooi en heel af en toe is er dan een pareltje. Jongens als Danny Byrd en Netsky flikken het bij wijze van spreken met elke track weer. Ook de combinatie met Hiphop vind ik meesterlijk bij Byrd. Verder misschien cliche, maar Netsky is en blijft een meester. Ik heb diepe respect voor de manier waarop hij bezig is en ik kan me soms best storen aan al het gezeur op internet over hem. Vele producers of bands, ongeacht het genre, zijn bij hun eerste album succesvol maar zakken vervolgens weg. Netsky is met zijn 2e album en live show minstens net zo vernieuwend qua sound als met zijn eerste releases.

Drum and bass is in Nederland de laatste bezig aan een behoorlijke opmars, hoe kijk jij tegen de Nederlandse scène aan?
Ik zie ontzettend veel mogelijkheden. Voor mijn gevoel is de vraag vele malen groter dan het huidige aanbod, zeker in Amsterdam waar ik woon. Als ik op een feestje onder mijn andere alias draai en ik gooi er op het eind wat drum and bass doorheen wordt dat zwaar gewaardeerd en zie je dat, net als ik twee jaar terug, mensen echt denken van: wtf is dit, gruwelijk!!

Waar haal je je inspiratie voor het maken van tunes vandaan?
Ik luister vrijwel geen muziek, simpelweg omdat ik zoveel produceer en mix dat mijn oren er echt geen behoefte aan hebben. Als ik in de auto zit staat de radio altijd uit en een ipod heb ik niet. Mijn inspiratie komt echt vanuit mijn gevoel, zo ben ik bijvoorbeeld met mooi weer ook veel productiever! Vaak begint een track bij een compositie achter de piano of een gecreëerde sound met een synth.

Met welke zanger zou je graag eens een tune willen maken?
Ik heb echt geen idee.

Wie zijn je favoriete artiesten, en wie moeten we zeker in de gaten houden?
Woody is een tijdje weggeweest maar is nu weer druk bezig, zeker eentje in de liquid hoek om in de gaten te houden. Verder vind ik Ramesess B een groot talent, zeer muzikaal en origineel.

Wat voor muziek naast drum and bass luister je nog meer?
Techhouse/Techno

Wat voor soft-en hardware gebruik je voor het maken van tunes?
Ik ben net als velen begonnen met heel veel verschillende plugins, maar kwam er achter dat dit geen zin heeft. Ik heb mij nu beperkt tot Massive, Strobe, Kontakt en Battery. Verder heb ik de Minimoog Voyager als hardware synth staan.

Wat zijn je 5 favoriete liquid tunes van dit moment?

– Q project – slowly but surely

– Matrix & Futurebound ft. Luke Bingham – All I Know (Rolling Out Mix)

– Dirty South & Thomas Gold – Alive (QBIG Remix)

– Danny Byrd – BRISTOL Feat. MC Risky

– Maduk & Milam – TBA

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=VZUNJwTWZcs[/youtube]

Heb je nog tips voor nieuwe, jonge producers?
Het gaat niet om de software of hoeveelheid plugins. Met een DAW en een paar fatsoenlijke speakers kan je in principe alles al, het moet echt uit je zelf komen en 100 fancy plugins of midi controllers gaan je weinig verder helpen. Als je ergens in wil investeren doe dat dan in monitors, maar vooral in je oren. De mix van je productie is met afstand het belangrijkste, mixen met beschadigde oren is onmogelijk. Koop fatsoenlijke oordoppen en draag ze, anders blijf je achter de feiten aanlopen.

5 comments

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: