DrumandBass.nl
DJane Enigma
Home » Even voorstellen: DJane Enigma

Even voorstellen: DJane Enigma

DJane Enigma
Niet zo lang geleden kwam ik in contact met een enthousiaste dame uit Flevoland die nog niet zo heel lang bezig is met draaien en op onze site gestuit was. Gloria vertelde mij dat ze begon met het draaien van frenchcore en drum and bass en laatst de verstandige 😉 keuze gemaakt heeft om zich op drum and bass te richten. In de korte tijd dat ze met draaien bezig is heeft ze al meerdere keren een set op PRSPCT radio mogen doen en aanstaande vrijdag staat ze in Oostenrijk op het podium. Dat doet ze heel goed voor iemand die pas bezig is, dus hoogtijd voor ons om DJane Enigma eens beter te leren kennen.

Hi Gloria, hoe is het? Voor de mensen die jou misschien niet zo goed kennen, stel jezelf eens voor alsjeblieft
Hey Marc! Bedankt voor het leuke interview bij DrumandBass.nl, means a lot!

Ik ben inmiddels ongeveer anderhalf jaar actief bezig met dj’en. Mijn stijl van mixen kan het beste omschreven worden als ‘keep it clean – keep it original’ – het kan een ding zijn om zoveel mogelijk tracks in een set te verwerken, ik kies dan liever voor kwaliteit in plaats van kwantiteit en geef elke compositie de ruimte die ze verdient. Ik gebruik voor mijn sets het liefst tracks die voor mij de 100% Wow-factor hebben en die vanuit zichzelf met elkaar harmoniseren, zonder het gebruik van te veel effecten. Dit creëert vind ik zelf de mooiste flow voor de luisteraar.

Waar komt die mooie artiestennaam, DJane Enigma vandaan?
Ik had vijf jaar lang Latijn op school en was altijd gefascineerd door deze mooie taal. Toen ik een artiestennaam moest kiezen kwam als eerste Enigma in mij op, het Latijnse woord voor synoniem/mysterie. Dat vond ik wel toepasselijk aangezien ik ook wel een beetje mysterieus ben 😉

Waar komt jouw liefde voor muziek, en drum and bass in het bijzonder, vandaan?
Een leven zonder muziek kan ik mij niet voorstellen! Drum and Bass in het bijzonder heeft met haar ritme en frequentie een ongelooflijke power; de rush van positieve energie die ik keer op keer krijg als ik er naar luister is voor mij simpelweg onbeschrijfelijk.

Heb je eigenlijk een muzikale achtergrond?
Mijn familie heeft eigenlijk helemaal geen muzikale achtergrond, ik raakte er echter al vroeg gefascineerd door en kreeg op mijn zesde mijn eerste keyboard. In mijn tienerjaren heb ik in verschillende punk- en rockbandjes gezeten, daar was ik voornamelijk zangeres.

Kun je een instrument bespelen?, Zo ja, wat voor instrument(en)?
Ik heb acht jaar op pianoles gezeten en heb mijzelf later geleerd gitaar te spelen. Beide doe ik nog steeds graag en het helpt nu ook zeker bij het produceren van eigen tunes. Trouwens denk ik dat muzikaliteit over het algemeen niet iets is wat je kunt leren, je hebt het in je of niet.

Welke artiesten (ook non dnb) vind je momenteel goed bezig?
Don’t get me started on this one haha! Het zijn er zo veel, maar van de newcomers is Pythius definitief een van mijn favorieten. Hij maakt lekker donkere zware tracks zoals typerend is voor Blackout-producties. Van de wat onbekendere namen vind ik ChaseR erg tof en ik denk dat we van hem toekomstig nog heel wat op onze oren gaan krijgen.

Welke andere muziekgenres beïnvloeden jou?
Behalve voor Drum and bass klopt mijn hart voor de oldschool rock- en metalscéne. Black Sabbath, Megadeth, Led Zeppelin en Guns ‘N Roses (om er maar een paar te noemen) – dat waren voor mij artiesten met ongekende muzikaliteit en hun nummers nemen je ook vandaag nog mee in de heerlijk rebelse vibe van toen. Qua elektronische muziekstijlen vind ik naast drum and bass, hardcore en frenchcore heel vet. Die maken vaak ook deel uit van mijn sets, meestal op het eind om beukend af te sluiten.

 

DJane Enigma
(foto door: AH Fotostudio Dronten)

En met wie zou je graag nog eens de studio in duiken?
Die wens is al uitgekomen, omdat ik op dit moment met niemand minder dan Nymfo in de studio mag werken. Ik kreeg hiervoor een aantal dj lessen van hem en nu begeleidt hij mij bij het maken van mijn eerste eigen tunes. Ik waardeer deze unieke kans enorm en de kennis die hij daarbij op mij overdraagt is onbetaalbaar.

Hoe gaat het met je eigen producties?
Ik ben druk bezig met het maken van eigen tracks, sommige bevatten ook elementen van ‘echte’ drums en gitaarrifs. Ik moet nog veel leren in de studio maar ik vind het onwijs leuk om te doen en barst van de ideeën. Verwacht in ieder geval geen laf gedoe van de eerste Enigma-EP, maar neurofunk drum and bass met een flinke dosis rock ‘n roll! 🙂

Ik las dat je dit jaar op Decibel mag staan draaien, wat super tof! Hoe is dat gekomen?
Ik mocht dit jaar onder andere twee keer bij PRSPCT Radio draaien; ik denk dat mijn optredens bij Gareth (Thrasher, Big Boss van PRSPCT) in de smaak zijn gevallen omdat hij mij vlak daarna aan de organisatie van Decibel Outdoor Festival heeft gelinkt.

Waar kunnen we jou nog meer aanschouwen de komende tijd?
Naast mijn grote highlight Decibel deze zomer zul je mijn naam dit jaar nog op diverse andere feesten binnen en buiten Nederland tegen komen; Younity Festival midden in de Oostenrijkse Alpen is er bijvoorbeeld één van.

Als er 1 drum and bass tune is die jouw leven zou moeten beschrijven, als het ware een theme, welke zou dat zijn en waarom?
De soundtrack van mijn leven is zonder twijfel Made  van Dub FX. Het hele nummer spreekt vanuit mijn ziel, maar in het bijzonder de lyrics: It’s times like this I need to lose my inhibitions, raise my fist and forget about decisions. I ain’t gonna spend my life wondering why I never made it – I’ve already made it!

­­­­­­Nog wat laatste woorden?
Ik ben ontzettend blij met wat ik tot nu toe in relatief korte tijd heb bereikt en dankbaar voor elke kans die mij wordt geboden om mijzelf verder te ontwikkelen als artiest. De blik op mijn muzikale toekomst is ontzettend optimistisch en ik sta te popelen om alles wat mij nog te wachten staat!
DJane Enigma blijven volgen? Uiteraard kan dat en wel via Facebook, Soundcloud en YouTube

Add comment

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.