DrumandBass.nl
Edlan
Home » Even voorstellen: Edlan

Even voorstellen: Edlan

Edlan

(Foto’s door: Sasha Hartgers)

In Amsterdam-Noord mogen we (ik woon daar ook) best trots  trots zijn op een van onze inwoners genaamd, Ernst Lanting. Ernst is dj en producer Edlan en ondanks dat hij pas 17 jaar is heeft al hij meerdere releases op zijn naam staan. Volgende maand dropt deze jongeman zijn eerste drum and bass release en wel ja meteen op Fokuz Recordings! Heel tof natuurlijk, maar wie is Edlan eigenlijk en wat drijft hem? Laten we daar maar eens snel achter komen.


Hoi Ernst, hoe gaat het met je?
Prima. Ik heb nu vakantie en doe het wat rustiger aan. Over een aantal dagen ga ik op vakantie naar de VS. Ik kijk er erg naar uit.

 

Voor de mensen die jou niet kennen, stel jezelf eens voor alsjeblieft.
Ik ben Ernst, 17 jaar oud. Ik zit nog op school en ga volgend schooljaar beginnen bij het Art & Entertainment College, richting Music Production in Amsterdam. Ik woon nog bij mijn ouders thuis op zolder waar ik mijn ding doe. Meestal ben ik bezig met muziek, maar ik heb hobby’s zoals programmeren, koken, met vrienden hangen en mountainbiken. Meeste bezigheid heeft met creativiteit te maken.

 

Wanneer ben je begonnen met produceren en waarom?
Mijn hele leven vind ik muziek al leuk. Ik hoorde vaak muziek van Moby en Beck in de auto. Al toen ik 6 was wilde ik dj worden. Ik keek veel filmpjes van hip-hop dj’s en Tiësto natuurlijk. Op mijn 7e jaar kreeg ik een versie van FL Studio. Daar snapte ik in het begin helemaal niks van, maar toch heb ik het zelf helemaal uitgezocht. Later kreeg ik hulp van een conservatoriumstudent, Joeri Pronk, waar ik veel van leerde. Ik maakte van alles techno, trance, hip-hop en funk. Daarnaast begon ik met basgitaar. Toen de EDM hype kwam ging ik daar in mee en maakte ik net als vele anderen bigroom house en las bij de Dj School Amsterdam. Ik won een remix contest van een Amerikaans label genaamd Louddj’s en heb daarna ook dingen gesigned. Maar ik ontdekte dubstep, verloor de interesse in house. Het was toen nog maar een kleine stap naar de drum and bass. Eerst hoorde ik muziek van Noisia en later kwam ik ook bij de liquid uit, wat mij toch het meeste bevalt.

 

Hoe zou je de sound van Edlan omschrijven?
Sfeer is het belangrijkste in mijn muziek. Ik combineer vaak jazzy dingen met ambient en strakke drums. Mijn muziek is vooral gericht op het luisteren, maar is ook goed voor de dancefloor.

 

Wat is je manier van werken als het aankomt op het produceren van muziek? Gebruik je vooral hard-of software of misschien een combinatie van beide
Het meeste werk gebeurt op de computer. Maar ik heb ook hardware dat ik regelmatig toepas in mijn tracks. Ik bezit sinds kort een modulaire synthesizer. Daarmee kan ik even van achter de muis  vandaan komen en sounds maken die ik niet met de computer kan doen.

 

Eind augustus komt jouw eerste officiële drum and bass release, Grids EP, uit op Fokuz Recordings. Hoe is die EP ontstaan?
Door een wonderlijke samenloop van omstandigheden kwam ik in contact met Bardo Camp aka Nymfo. Nadat Melody line waar de DJ School Amsterdam zat was afgebrand kwamen we in het zelfde gebouw waar Bardo zijn studio heeft en kwam ik met hem in contact. Ik heb hem nummers laten horen en hij vond het erg gaaf. Hij wilde mij coachen en tips geven met als einddoel een eigen EP. Het begon met de track Rewind. Ik had zelf wat rhodes ingespeeld en daar heb ik een track omheen gemaakt. Daarna kwam Shadow nadat ik een hele toffe gitaar had gevonden. Eerst was ik nog helemaal niet van plan om vocals  toe te voegen. Maar nadat ik via de DJ School in contact kwam met Emy Perez, kwam er toch een vocal, omdat ze hele vette ideeën had. Grids was eerst een los ideetje gebaseerd op een vage piano sample, maar werd uiteindelijk de titel van de EP vanwege de unieke naam en sfeer.

 

Bardo Camp (Nymfo) begeleid jou dus een beetje. Hoe is het om met hem te werken en wat leer je zoal van hem?
Ik zie hem elke week. Dan neem ik vaak opzetjes mee en geeft hij feedback en werk ik er ter plekke aan. Ook stuurt hij me dan samples. Door die coaching heb ik hele grote stappen kunnen maken.

 

En hoe ben je bij Fokuz terecht gekomen?
Ik stuurde Marco van Triple Vision al vaker dingen. Hij is een van de weinige mensen die altijd wel met leerzame feedback kwam. Nadat mijn EP klaar was had ik hem naar Marco gestuurd en hij wilde hem signen. Eerst wilde hij de bij Influenza of Celsius onderbrengen, maar hij ging toch meteen voor Fokuz wat ik erg tof vind!

 

Op je 17e al zo’n toffe EP uitbrengen op een label als Fokuz Recordings is ontzettend knap en belooft een hoop voor de toekomst. Wat hoop je de komende jaren te bereiken?
Ja ik vind het ook bizar dat het zo snel loopt. Maar ik ben ook al heel lang bezig. Ik hoop snel ook gigs te krijgen en mijn profiel in de drum and bass te vergroten. Ook ga ik nog veel nieuwe tracks maken.

 

Waar werk je momenteel nog meer aan?
Momenteel ben ik bezig met een nieuwe EP voor Fokuz en ook een track voor Liquicity. Ook ben ik nog bezig met  collabs met Signal en Satl.

 

Wat zijn jouw favoriete producers van dit moment?
Dawn Wall vind ik toch wel heel erg tof. Nog nooit een slechte track van hem/hun gehoord. Ook Phaction vind ik erg toffe dingen doen. Zijn drums zijn super dik altijd. En natuurlijk Nymfo. Omdat hij mij zo veel heeft geleerd en ook weet wat vibes zijn. Maar echt een favoriet heb ik niet. Er zijn zo veel goede producers tegenwoordig.

 

En favoriete tracks?
Ik denk dat I Refuse van Netsky altijd wel een van mijn favoriete tracks blijft. Het was een van de eerste liquid nummers die ik hoorde en mij overtuigde dat ik liquid moest maken.

 

 

Tot slot, nog wat laatste woorden?
Ik ben nog op zoek naar tracks om te remixen. Iemand een goede tip?

 

22 augustus komt Edlan zijn Grids EP uit op Fokuz Recordings, maar daarover later meer 😉 In de tussentijd, kun je Edlan volgen op zijn website, Facebook page en Soundcloud.

Add comment

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.