DrumandBass.nl
The Outsiders
Home » Even voorstellen: The Outsiders

Even voorstellen: The Outsiders

The Outsiders
In Leiden wonen twee jonge gasten genaamd Jozef van der Veen en Roeland Rijnberk. De schoolvrienden vormen samen het drum and bass producers- en dj-duo The Outsiders.  Afgelopen week brachten zij hun tune Abductors uit op Outlines 2, een verzamelaar op Invisible, het label van Noisia. Via Skype sprak ik laatst met beiden en ik vroeg naar hun gezamenlijke passie: drum and bass natuurlijk. (foto’s door: Matvey Murashko)

De heren zijn pas 16 en 17 jaar oud en hoewel dat vrij jong is weten ze qua muziek maken precies waar ze mee bezig zijn. Ik vroeg naar hoe The Outsiders is begonnen en Jozef legde uit dat ze eind 2016 / begin 2016 samen gestart zijn met het produceren van muziek. Apart van elkaar maken ze echter al langer muziek. Voordat de samenwerking een feit was wisselden de mannen al regelmatig beats aan elkaar uit om zo van elkaar te leren. Er werd nog geen drum and bass gemaakt, maar house en op een later moment ook dubstep. Af en toe leidde dit zelfs tot een kleine strijd onderling. Om net even een dikkere beat te maken dan de ander. In die tijd hebben de beginnende producers wel eens geprobeerd om samen muziek te maken, wat vaak leidde tot ruzies in de studio. Het samenwerken liep op een of andere manier niet helemaal chill.

House en dubstep dus, totdat Jozef op een dag besloot een drum and bass track te maken en deze, zoals hij eigenlijk altijd al deed, met Roeland te delen. De track kreeg de werktitel  Up to something mee naar de gelijknamige track van Noisia & Xtrah. Een half jaar daarna nodigde Jozef, die zich op de camping enorm verveelde, Roeland uit om langs te komen. Ze kropen samen achter een laptop om toch nog eens samen muziek te maken. En wonderwel: het werken aan een drum and bass track ging hun wél prima af.  Sindsdien produceren ze samen drum and bass en vinden ze het erg prettig om gebruik te maken van elkaars creatieve ideeën.

Hoe komen jullie eigenlijk bij de naam The Outsiders? vroeg ik. The Outside bleek de titel te zijn van de track die Jozef en Roeland op de camping aan het maken waren. Een naam die precies past bij de drum and bass die ze willen maken, net even anders als de rest. Maar aangezien zij nu als duo opereren is dat The Outsiders geworden.

Ik vroeg de producers hun eigen sound te omschrijven en  Jozef legt uit dat ze erg divers zijn en verschillende subgenres drum and bass maken. Soms is het wat meer liquid, soms wat meer minimal, soms lijkt het op jump-up, soms is het wat harder. Roeland vervolgt en geeft aan dat ze altijd proberen hun tunes anders te maken dat wat je gewend bent te horen. Bijvoorbeeld door de tweede drop in een track totaal anders te maken dan de eerste. En door de creatieve eigenschappen van drum and bass producties te combineren met melodieuze elementen.

Outsiders studio

Gevraagd naar de studio equipment die The Outsiders gebruiken leggen ze mij uit dat ze vooral digitaal werken, in Fruity Loops. Al wil Jozef soms nog wel akkoorden spelen en opnemen met zijn gitaar om te gebruiken in de producties. En er is geen vaste manier van werken in de studio. Ze beginnen gewoon een project, afhankelijk van wat ze op dat moment voelen, ze bouwen een vet drumpattern en proberen wat samples en geluiden uit. Zo bouwen ze eerst een basis, een palet, van allerlei elementen, die ze verder gebruiken om uiteindelijk een hele track te arrangeren. En af en toe lopen ze buiten een rondje, om nieuwe inspiratie op te doen en de oren wat rust te geven.

Tot nu toe had je misschien nog never nooit van ze gehoord, maar geloof mij maar als ik zeg dat Jozef en Roeland het nog wel eens ver kunnen gaan schoppen. De kwaliteit van hun producties is hoog, ze zijn vol passie voor hun muziek en ze werken kei-en keihard.

Meer weten? Volg The Outsiders dan vooral via Facebook, Instagram, Soundcloud of Twitter.

1 comment

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.