DrumandBass.nl
XPATH
Home » Even voorstellen: XPATH

Even voorstellen: XPATH

Een paar weken geleden ging ik vanuit Amsterdam Noord op weg om Elvio de Silvestri op te zoeken in zijn comfortabele appartement in Amsterdam Osdorp. Elvio is onlangs een nieuwe weg ingeslagen. Voorheen stond hij namelijk bekend als Dj Ego, maar vorige maand bracht hij zijn Bass Element EP uit onder zijn nieuwe alias. Tijd om je even voor te stellen aan: XPATH.

Ik kom binnen in Elvio zijn ruime woning en voel me direct op mijn gemak. Het is relaxt ingericht en het een beetje een artistieke sfeer door allerlei foto’s, tekeningen en andere creatieve uitspattingen aan de muur. Oh ja, en de flinke verzameling aan dozen met zijn nikes sneakers, de man houdt van zijn nikes dat is duidelijk. We ploffen neer op de bank en ik vraag mijn gesprekspartner maar eens naar zijn achtergrond. Wie is Elvio, of XPATH, eigenlijk?

Elvio is geboren in 1982 in Italië en ging voor het eerst actief aan de slag met house muziek. Hij was toen al een beetje aan het rappen, maar dat beviel hem niet echt meer. Een vriend van hem raadde hem aan eens te leren draaien, gewoon omdat het leuk is om te doen. Zo gezegd zo gedaan en een aantal jaren streken voorbij waarin Elvio vooral hardhouse en progressive draaide. Maar de liefde voor hiphop kwam al snel weer om de hoek kijken. Een groot deel van zijn beste vrienden waren namelijk nogal into underground hiphop. Ook hij ving het hiphop virus en tot zeker 2008 is Elvio helemaal in de ban van dat genre geraakt. Dj Ego werd geboren en stak al zijn tijd in het draaien en produceren van hiphop platen. Hij ging audiotechniek cursussen volgen en leerde bijvoorbeeld met Cubase te werken. Produceren deed hij op de oldschool manier: “ik samplde platen en ging op zoek naar de vetste breaks uit funk muziek.” Ook met het dj’en ging het Ego voor de wind en hij begon met turntablism, deed mee aan nationale contests. Uiteindelijk heeft hij zelfs de finale bereikt van het prestigieuze DMC world DJ Championship. “Dat was toch wel een van de mooiste ervaringen, dat ik dat heb meegemaakt: in de DMC finale staan in de O2 in Londen.” Wow, deze man kan wat met een set decks!

Dj Ego
Eentje uit de oude doos: dj Ego bedient de wheels of steel

Elvio is lekker op stoom en vertelt verder: “In die tijd maakte ik deel uit van een crew en ik draaide echt veel, zeker zo’n 3 a 4 keer in de maand. Riot Kombat heette die groep. De crew viel uiteen in 2009 en dat was voor het moment dat ik ook met andere genres aan de slag ging. Muziek waar ik naast hiphop ook veel naar luisterde” Was dat al drum and bass dan? “Het was drum and bass, maar ook dubstep, het was allerlei elektronische genres eigenlijk. Toen ik zo aan het samplen was luisterde ik naar heel veel verschillende genres. Funk, jazz, electronica, techno. Drum and bass was echt groot in Italië. Ik kwam er voor het eerst mee aanraking op de techno raves in Italië. Er waren altijd meerdere zalen en in 1 daarvan werd altijd een drum and bass gedraaid.” Elvio deed in die tijd met allerlei genres wat en na de (hard)techno begon ook drum and bass zijn interesse te wekken.

Hij ging feesten organiseren, electro house in het begin. “Maar een vriend van mij betrok mij op een gegeven moment bij de drum and bass feesten die hij met zijn crew organiseerde. Ik begon daardoor mijzelf meer en meer in die sound te verdiepen, luisterde nóg meer muziek en dat begon mijn dj sets ook te beïnvloeden. Dat was ergens in 2010 of 2011 ongeveer.” Ik vraag me af wat voor stijl drum and bass Elvio toen draaide. Vooral diepe, minimal drum and bass blijkt, dat is althans waar hij mee begon. Later werd dat meer techstep en neurofunk, Noisia, Dieselboy, Skynet, dat soort gasten beïnvloedden zijn smaak.

In 2013 verhuisde de Italiaanse dj naar Amsterdam, iets wat hij maar al te graag bevestigt. “I moved straight to Amsterdam haha!” Op de vraag waarom hij uit Italië wegging volgt eerst een diepe zucht: “Ik was Italië zat, de algemene sfeer die in het land heerste was slecht, mensen waren negatief en op cultureel gebied gebeurde er niks. Er was nergens geld beschikbaar niet bij feesten, niet bij promoters, niet bij clubeigenaren. Als je in die tijd opgroeide als een upcoming artiest of dj was er ook totaal geen publiek geld om je te ondersteunen. Hier in Nederland was dat anders. In Italië ondersteunde men liever een popconcert ofzo. Dance muziek trekt maar drugs en slechte mensen aan was de gedachte, we hadden een slechte reputatie. Tegenwoordig is dat gelukkig helemaal anders.”

XPATH

Elvio woonde dus net in Nederland en was op zoek naar connecties in de lokale drum and bass scene. Hij belande op een editie van Basic Base in Lelystad en kwam als snel in contact met Jonathan, dj Bisnezz. “Ja, dat was een goede tijd, een toffe samenwerking en het ontstaan van een mooie vriendschap.” Ego begon zich langzamerhand steeds meer te verdiepen in de productiekant en stak al zijn vrije tijd in het leren en zichzelf verbeteren. Hij besloot solo verder te gaan en ook zijn alias Ego heeft hij dus inmiddels achter zich gelaten. “Die alias was vooral verbonden met Italië, door de hiphop dingen die ik deed en met turntablism. Hiphop heb ik achter me gelaten en ik was ook al met andere dingen bezig. Het was logisch om die naam te laten voor wat het is en onder een andere naam verder te gaan.” XPATH is het nu dus, een vette, pakkende naam vind ik zelf. Maar wat betekent die naam? Is het XPATH, omdat hij een expat is? Nee dat is te makkelijk, toch? “Hahaha” Elvio lacht hardop, “wat ik mooi vind aan de naam, is dat het eigenlijk een dubbele betekenis heeft. Ja, je hebt een deel goed, ik ben natuurlijk een expat. Maar het is ook omdat ik een nieuw en onbekend pad (path) betreed met het project, vandaar de X, het onbekende pad.” Nice, daar heeft hij goed over nagedacht!

XPATH maakt momenteel vooral neurofunk drum and bass, maar hij houdt ook erg van broken beats en diepe, donkere dub achtige dingen en is van plan om ook dat soort producties te gaan doen. Skeptical en Dub Phizix noemt hij als voorbeelden van artiesten in dezelfde hoek. Toevallig behoren beide artiesten ook tot mijn favoriete producers,  dus ik ben nu al zeer benieuwd naar de toekomstige tunes van XPATH uit die hoek.

Met het veranderen van artiestennaam en het releasen van de Bass Element EP, die Elvio begin juni uitbracht, laat zien dat hij echt een DIY (Do It Yourself) mentaliteit omarmt. Ik begreep namelijk dat hij zelf zijn nieuwe logo ontworpen heeft, de releaese zelf heeft gedaan en gedistribueerd heeft en ook het artwork van de EP én zijn nieuwe website komen van zijn hand. Maar ook de homestudio die Elvio heeft in een van zijn slaapkamers heeft hij zelf gebouwd en akoestisch behandeld. “Ik ben altijd een nieuwsgierig persoon geweest en houd ervan om skills zelf te leren in plaats van iemand anders om hulp te vragen. In de toekomst zal ik dat laatste zeker gaan doen, aangezien ik bijvoorbeeld ook talentvolle grafisch vormgevers in mijn vriendenkring heb. Maar om op dit moment zoveel mogelijk te kunnen investeren in mijn muziek en het uitbrengen daarvan vond ik dit de beste optie. Ik leer snel en heb vroeger Photoshop, Illustrator en video editing cursussen gevolgd, dus dat komt nu goed van pas.”

Ik vraag XPATH of hij blij is met het resultaat van de EP en hij antwoordt enthousiast dat hij er erg blij mee is. De EP gaat lekker in de rondte, is goed ontvangen en het hele proces was een fijne leerschool voor hem. “De EP heeft even geduurd, het heeft zo’n 2 jaar geproduceerd,  maar in die tijd heb ik heel veel geleerd. Van het maken van drums en de sounddesign tot aan het afmixen en masteren van de tracks, ik heb dat allemaal in die periode geleerd. Daarbij heb ik het geluk dat ik Gridlok & Maztek tot mijn vrienden mag rekenen en zij hebben mij enorm veel geleerd. Daar ben ik ze erg dankbaar voor. Het was een hele reis van vele ups and downs, maar het heeft me dan ook een hele hoop moois gebracht.”

Elvio werkt inmiddels aan een nieuwe EP, een project waar hij spoedig meer nieuws over naar buiten zal brengen. Dat zelf releasen werkt voor hem erg goed en het is voor XPATH een fijne manier om, vooral nu in het begin, zijn eigen ideeën naar buiten te kunnen brengen. “Maar ik richt me er ook op om in de nabije toekomst mijn muziek op labels uit te kunnen brengen. Labels brengen een bepaalde mate van professionaliteit met zich mee en hebben daarnaast natuurlijk vaak een groot platform en netwerk voor bijvoorbeeld zaken als promotie. Als artiest opent dat allerlei deuren voor je en kan je dat enorm vooruit helpen.” Welke labels denk hij dan aan om zijn muziek op uit te brengen? “Nou, Neosignal, Blackout, Critical en Maztek’s nieuwe label 0101 Music zijn wel labels waar ik graag mijn muziek op zou willen uitbrengen.”

Dat lijkt mij een mooi streven en als XPATH op deze manier door blijft gaan, gaat hem dat zeker lukken!

Meer informatie over XPATH checken? Volg hem dan op:

Add comment

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Advertisement