DrumandBass.nl
Geschiedenis van drum and bass
Home » Geschiedenis van drum and bass

Geschiedenis van drum and bass

Drum and bass is een dance-genre dat in de jaren 1990 opkwam en begin 21ste eeuw nog steeds populariteit geniet. De naam wordt ook wel geschreven als “drum ‘n’ bass” of “drum & bass” en afgekort naar d&b of DnB. Een gerelateerde muziekstijl is jungle.

De stijl wordt vooral gekenmerkt door haar ritmisch slagwerk (drum) en het gebruik van lage tonen (bass) als belangrijkste onderdeel van de melodie in de muziekstijl. Typerend voor drum and bass is de breakbeat, een gebroken vierkwartsmaat, op een zeer hoge snelheid (meestal 165-185 bpm).

Drum and bass is ontstaan uit de breakbeatmuziek in de rave-scene van begin 1990er jaren en de daaruit ontwikkelde jungle van midden 1990er jaren. Sommigen beweren dat het genre ontstaan is toen iemand het nummer The Payback van James Brown sneller afspeelde dan normaal, waardoor het typische ritme van drum and bass ontstond.

Over het verschil tussen jungle en drum and bass lopen de meningen nogal uiteen. Het onderscheid tussen drum and bass en jungle is volgens velen eerder een nuanceverschil, dan een verschil tussen aparte stijlen. Het verschil tussen jungle en drum and bass kan zich manifesteren in het gebruik van complexe ritmes door jungle, waar in drum and bass juist meer aandacht is voor het dans/swing aspect van de muziek. Jungle wordt in dit geval gekenmerkt als ruiger en meer beïnvloed door hiphop, ragga en dub. Drum and’ Bass wordt in deze gekarakteriseerd als synthetischer, meer gelijkend op techno.

Voorbeelden van substijlen van drum and bass / jungle zijn:

  • techstep / neurofunk – synthetische “sciencefiction”-achtige drum and bass;
  • darkstep – donkere drum ‘n’ bass met de nadruk op snoeiharde baslijnen;
  • jump-up / Wobble- ruige drum and bass met buigende LFO toonhoogte, waardoor de sub-bass een wobble-effect krijgt;
  • ambient / atmospheric / intelligent drum and bass – dromerige “lounge”-achtige drum and bass;
  • ragga jungle – ragga- en dancehall-beïnvloede drum and bass, vaak met reggae-zang;
  • jazzstep – jazzy drum and bass;
  • drumfunk – met uiterst complexe drumpatronen samengesteld uit een aantal verschillende samples;
  • liquid (funk) – rustigere drum and bass met veel invloeden van funk, Latin en jazz;
  • drill and bass / breakcore – experimentele drum ‘n’ bass met complexe drumprogrammering en techno- en Intelligent Dance Music-invloeden.

 

bron: Wikipedia