DrumandBass.nl
Home » Hybrid Minds: “Ik waardeer iedere seconde, het wordt niet minder raar”

Hybrid Minds: “Ik waardeer iedere seconde, het wordt niet minder raar”

Interview Hybrid Minds

hybrid-minds

 

Op Liquicity Family Day spraken wij met één van de meest vooruitstrevende liquid artiesten van het moment: Hybrid Minds. Sinds 2012 staat duo Matt Lowe en Josh White bekend om hun emotionele sound, die ze onder andere uitbrengen op Liquicity en Spearhead Records. Hun carrière heeft sinds kort een nieuw hoofdstuk gekregen met de oprichting van hun eigen label: Hybrid Music. Daar wilden wij natuurlijk meer van weten, en dus sprak Rafaël met Matt over Hybrid Music, albumplannen en het omgaan met succes!

 

De nieuwste Hybrid Minds track Phoenix, gister geüpload door UKF!

 

Hey Matt! Hoe is het?

Het gaat goed!

 

Mooi om te horen. Wat is er met Josh gebeurd?

Josh is thuis helaas. Hij is altijd teleurgesteld als hij niet naar een Liquicity show kan.

 

Had hij geen tijd?

We moeten dingen afmaken voor onze volgende release. Soms gebeurt het dat één iemand thuisblijft.

 

Jammer, deze vraag was eigenlijk voor jullie twee: In duo’s is er vaak sprake van een speciale chemie waarbij je elkaars kwaliteiten versterkt.  Hoe werkt dat bij jullie?

We houden ervan de dingen te doen die de ander niet wil doen. Ik houd er bijvoorbeeld van om melodieën te schrijven, maar zodra ik een melodie te vaak gehoord heb raak ik verveeld en wil ik een nieuwe maken. Josh houdt ervan om de details te doen, hij zorgt dat onze muziek gevarieerd klinkt. Als ik alleen zou werken zou ik een melodie met wat drums maken en that’s it!

 

Klinkt alsof Josh de perfectionist is van het duo.

Hij doet de details en ik het leuke gedeelte. Het is een goede samenwerking!

 

Hoe gaat dat binnen jullie label, Hybrid Music?

We hebben allemaal onze taken. Josh is een goede grafisch ontwerper, dus hij doet alle branding. Ik check de masters en zorg ervoor dat muziek klaar is om uitgebracht te worden. Ik ben een beetje de kwaliteitscontrole en hij de marketingman!

 

Ik heb nog niet veel van het label gehoord. Wat zijn jullie plannen?

De eerste singles van ons label zijn genomen van ons aankomende album, dat weet niemand nog. Nou, behalve jij nu! Ik denk dat we nog een paar singles uit het album pakken en het daarna uitbrengen. Dat zal ergens volgend jaar zijn.

 

Waarom zijn jullie het label begonnen?

De belangrijkste reden is dat we controle over onszelf als artiest hebben, dat hebben we altijd al gehad. We houden er van om zelf te bepalen hoe ons album eruit ziet en wat er op staat. We willen niet dat verteld worden dat iets niet goed genoeg is. Als we een lied maken waar we gepassioneerd over zijn, moeten we het kunnen uitbrengen. Het zou niet neer moeten komen op wat iemand anders vindt.

 

Klinkt alsof het label vooral gebruikt wordt als uitlaat voor jullie eigen muziek. Zijn jullie ook van plan andere artiesten te tekenen?

Op het moment niet. We willen wel een aantal artiesten op het label in de vorm van remixes. We willen singles uitbrengen die op de achterkant een remix heeft. Momenteel hebben we LSB, Unreal [S.P.Y’s broer] en The Vanguard Project [BCee & Villem]. We willen ook nog een remix van InsideInfo, hij heeft het heel goed gedaan met Meant To Be. Daar was ik sceptisch over, want ik vroeg me af hoe hij zo’n melodisch nummer naar een duister nummer kon krijgen. Maar dat heeft hij goed gedaan dus we willen hem ook zeker nog een keer.

 

 

Bekijk hier de site van Hybrid Music.

 

 

Wat is je favoriete eigen nummer?

Dat is heel moeilijk om te zeggen, weet je! We draaien ze ieder weekend, dus het is heel moeilijk om een oudere track te kiezen ook al zouden anderen die waarschijnlijk kiezen. Er is een nummer op het nieuwe album dat nog geen naam heeft. We speelden hem op de tour in Australië en daar werd hij heel goed ontvangen. Echt heel goed. Daar was ik ontzettend blij mee, want ik was bang dat het een nummer was waar mensen overheen zouden kijken. Ik heb hem sindsdien als laatste nummer gespeeld op iedere set. Dat ga ik vanavond ook doen!

 

Ik ben heel benieuwd! Je ziet vaak dat het favoriete nummer van artiesten niet de meest bekende is.

Ja precies, dit is een ding. Daarom was het heel tof dat mensen ervan genoten. Het is mijn favoriet, maar dat betekent niet dat het iedereens favoriet is.

 

Hoe zou je de Hybrid Minds stijl definiëren?

Als in beschrijven?

 

Ja. Wat is het wat jullie doen, wat maakt jullie anders?

Één van de dingen die we doen is het vermijden van samplen. We hebben altijd gezegd dat we niet andermans muziek willen pakken en in onze muziek zetten. Want als je zelf niks maakt, hoe blijf je dan origineel? Op een zeker moment heeft iedereen de samples gebruikt die jij gebruikt. We hebben altijd gezegd dat wij degenen willen zijn die gesampled worden. We proberen alles vanaf scratch  te maken.

 

En vanuit een muzikaal perspectief?

Ik denk dat Hybrid Minds gekarakteriseerd wordt door emotionele waarde. We willen muziek schrijven die een snaar bij mensen raakt. Als wij dat gevoel krijgen tijdens het schrijven is dat meestal een indicatie dat andere mensen dat ook krijgen.

 

Maak je muziek wanneer je je slecht of extra goed voelt?

Dat is het beste moment om muziek te maken! Ik had dit gesprek laatst met iemand. Ik zei tegen hem: Ik haat het om verdrietig te zijn, maar tegelijk houd ik ervan om verdrietig te zijn. Dan maak je betere muziek. Als je in je studio zit en je probeert een treurig lied te maken terwijl je blij bent werkt dat niet voor mij. Ik moet iets voelen om muziek te maken.

 

Beste gig ooit?

Man, beste gig ooit… Dat is zo moeilijk! Dat is de moeilijkste vraag ooit. Mensen nemen vaak aan dat de grootste gig de beste gig is. Het ís een geweldige ervaring om voor 10.000 man te spelen, maar tegelijkertijd proef je niet dezelfde sfeer. Ik kan geen beste kiezen maar ik kan een paar hele goede kiezen.

 

Kom maar door!

Liquicity hoort er sowieso tussen, maar  daar zijn zoveel goede van… Als ik er één moest kiezen zou ik de afgelopen Liquicity kiezen, het zomerfestival. Vooral vanwege het zonnetje en de geweldige sfeer. Maar nog steeds, als je mij vraagt was mijn favoriete optreden is blokkeert mijn brein.

 

Maar soms als je een optreden hebt is er zo’n speciaal moment dat je nog levendig kan terughalen. Ik kan me voorstellen dat er soms iets onvergetelijks gebeurt!

De laatste keer dat er zoiets gebeurde was een paar weken terug in Perth in Australië. Ons nummer ‘Touch’ is erg nieuw, dus je verwacht dat mensen hem niet kennen. Mensen zingen mee met onze oudere liedjes van 5 jaar oud maar niet echt met de nieuwe. In Perth zong iedereen ons gloednieuwe lied mee, echt de hele club. Dat was ongelooflijk.

 

Touch, één van de nieuwere hits van Hybrid Minds

 

Klinkt als een droom die uitkomt!

Om eerlijk te zijn wordt blijft het altijd even surrealistisch. Ondanks dat je het ieder weekend doet blijft het geweldig. Ik waardeer iedere seconde, het wordt niet minder raar. Het wordt nooit normaal.

 

Ik denk dat dat een gezonde manier is om ernaar te kijken.

Ik zie dit nooit als het normale leven. Mjn hersenen denken altijd, “What the fuck? We doen een interview, waarom zijn ze geïnteresseerd in mij?” Je denkt nooit dat het normaal is, maar dat is goed want dat betekent dat je ieder weekend waardeert. Ik denk dat de seconde dat je stopt met alles om je heen waarderen je fans doorhebben dat je een zak bent. Uiteindelijk staan artiesten waar ze staan vanwege de fans. Ik houd dat altijd in gedachten. Ik zal altijd tijd maken voor de mensen die me in deze positie hebben gebracht, want zij hebben me een prachtig leven gegeven.

 

Hoe is je ontwikkeling als artiest verlopen?

We zijn begonnen met dansvloer muziek maken, maar dat werd niet echt iets.

 

Hoe lang is dit geleden?

Ik produceer sinds mijn 13e, ik ben nu 30. Dat zijn veel jaren! In het begin maakten we jump-up – onthoud, dit was voordat het zo werd genoemd. Het heette gewoon drum & bass. Vroeger ging je naar een recordshop, vroeg je wat ze aan drum & bass hadden en nam je alles mee. Nu is er een grote verdeling, maar dat is weer een heel ander verhaal. We zijn dus begonnen met jump-up, ook al heette dat gewoon drum & bass. Dat ging ons vervelen en toen zijn we melodieën gaan schrijven. Zo is het een beetje begonnen, en toen kwam ik Josh tegen. Josh stelde voor om samen een nummer te maken omdat we allebei van liquid hielden. We hebben toen samen één lied uitgebracht en die werd gelijk een enorm succes.

 

Welk nummer was dit?

We heetten toen niet Hybrid Minds, maar Sensa & Haste en het nummer heette “The Place”. Het was ons eerste liquid nummer en het werd geüpload door UKF. We wilde eigenlijk van tevoren al Hybrid Minds heten, maar dat ging niet door. Zodra dat nummer voorbij was werden we Hybrid Minds, dus weinig mensen kennen dat nummer. The Place deed het ontzettend goed op UKF, dat heeft ons onze carrière gegeven eigenlijk.

 

https://www.youtube.com/watch?v=JQWgWMQkcN8

The Place, het nummer dat de doorbraak van Hybrid Minds betekende

 

Als je op UKF komt heb je al wel wat stappen gemaakt, toch?

Ik denk dat we alles aan UKF hebben te danken eerlijk gezegd. Daarvoor hadden we misschien 2.000 fans. Toen dat nummer uitkwam ging het echt van, als je de pagina refresht hadden we weer 10 nieuwe. Duizenden en duizenden kwamen erbij.  Dat heeft ons de lucht in geblazen. We hebben het allemaal te danken aan Liquicity en UKF. Ik heb Liquicity nog niet veel genoemd maar zij hebben een minstens zo grote rol gespeeld als UKF. Ze hebben onze muziek jaren lang ondersteund. Al die dingen bij elkaar hebben ons aan onze carrière geholpen.

 

Bedankt voor je tijd!

Check hier de site van Hybrid Minds.

 

 

 

Add comment

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.