DrumandBass.nl
LTJ Bukem
Home » Interview met Rik Peters (Logical Progression / Subtronics)

Interview met Rik Peters (Logical Progression / Subtronics)

14 januari 2011 is de dag dat Amsterdam wederom staat te schudden door de ouderwetste beats en breaks die de heren DJ’s op Logical Progression in de Melkweg ten toon zullen spreiden. Reden voor DrumandBass.nl om de man achter Logical Progression in Nederland, Rik Peters, eens aan de tand te voelen.

Uit wie bestaat de organisatie van Logical Progression in Nederland en wat is jouw rol daarin?
Ik organiseer Logical Progression samen met LTJ Bukem en de Melkweg. In 2001 ben ik samen met MSC, D Virus en Joachim van Sound Architecture Subtronics begonnen. Wij boekten Bukem voor de eerste keer tijdens het Film Festival in Rotterdam (entree 1 euro!!). Vanaf dat moment behartig ik de belangen van Good Looking in Nederland. Ik regel de club avonden van Good Looking (Progression Sessions, Bukem in Session en Logical Progression) en alle promo rondom het label.

Kun je het concept van Logical Progression eens beschrijven?
In 1995 kwam de eerste Logical Progression verzamelaar uit en startte Bukem met feesten onder die naam. Daarvoor had hij met Fabio Club Speed in de Milk Bar in Soho. Met Logical Progression bracht hij zijn sound naar een groter podium (Ministry of Sound). Later volgde een nieuw concept, Progression Sessions, en was er een duidelijke scheiding. Progression Sessions maandelijks in The End met nieuwe drum&bass en zeer sporadisch nog een Logical Progression in de Ministry of Sound met muziek en artiesten uit de goede oude tijd. Logical Progression is verworden tot een eerbetoon aan de muziek en haar artiesten. Zodat we nooit vergeten waar het is begonnen.

Hoe is het om met een artiest als LTJ Bukem te werken en wat is zijn invloed op de organisatie van het feest?
Leuk en uitdagend tegelijkertijd. We kennen elkaar nu al bijna tien jaar dus er is een goede band ontstaan. We bepalen alles samen. Gelukkig zitten we op dezelfde golflengte dus dat maakt het makkelijk.

Waarom toch nog een Logical Progession in Nederland?
Ik heb jaren lopen zeuren bij Bukem om het een keer in de Melkweg te doen. Jarenlang ben ik er speciaal voor naar London gereisd en was het een droom om dit in Nederland te doen. Vorig jaar kwam die eindelijk uit. Het was zo’n groot succes dat we al vrij snel hebben besloten het nog een keer doen.

Waar denk je dit succes vandaan komt?
Pure nostalgie! Voor mij persoonlijk is het zo gaaf om die oude platen weer in een club te horen. Het brengt je weer terug naar je jeugd. Ik denk dat veel leeftijdgenoten (30+) met mij kippenvel momenten hebben beleefd vorig jaar. De sfeer van vroeger komt voor eenmaal weer even terug. Dat is overigens genoeg voor een jaar want er gebeuren nog genoeg leuke dingen op muzikaal gebied tegenwoordig.

Kunnen we in de toekomst meer Logical Progression feesten in Nederland verwachten?
Ik hoop het, maar dat bepalen na de 14de januari 2011.

Naast het organiseren van Logical Progression ben je fulltime ondernemer, is dit goed te combineren met het organiseren van Logical Progression of moet je daar zaken voor laten schieten?
Ik had me eigenlijk voorgenomen om na de afgelopen editie van Logical Progression te stoppen. Maar zoals veel promoters blijkt het heel lastig te zijn er echt een streep onder te zetten. Ik heb er eigenlijk geen tijd voor want ik heb een IT bedrijf in Breda met 65 werknemers en dat is meer dan een full time baan. Maar door veel met de Melkweg samen te werken kan ik er wel tijd voor vrijmaken omdat zij mij veel werk uit handen nemen. Het is eigenlijk veel te leuk om mee te stoppen!!!

Wat vind je van de huidige scene in Nederland en hoe zie je die in 5 jaar?
Ik ben optimistischer geworden. De afgelopen 4 jaar vond ik de Nederlandse scene niet interessant. Niemand durfde meer avontuurlijk te programmeren en speelde op safe. Daarnaast nam de oude garde promoters langzaam afscheid maar werd het stokje niet overgenomen. Vroeger had iedereen zijn plekje in de scene. Helaas begon iedereen elkaar te kopiëren. Aan de ene kant logisch aangezien er altijd veel geld in gaat zitten. Omwille van financiele zekerheid koos iedereen voor de makkelijke weg. Tegenwoordig durft men weer buiten de kaders te denken. Zeker de cross over met ander stijlen als Dubstep juich ik toe. Het succes van dubstep zorgt ervoor dat men ook weer naar drum&bass gaat luisteren. Het feit dat Pendulum geprogrammeerd stond op het Alpha podium op Lowlands is het bewijs dat drum&bass weer cool is!

Kan de scene naar jouw idee weer net zo groot worden als vroeger, en hoe kan de populariteit van atmosferische/intelligent/liquid drum and bass vergroot worden?
Als drum and bass in het algemeen populairder wordt dan zal de melodieuze en diepe kant ook populairder worden. Toch blijft de duistere en harde kant bij het gros populairder. Die verhouding zal altijd gelijk blijven. Verantwoordelijkheid ligt ook bij de artiesten die niet altijd voor de makkelijke weg moeten kiezen. Daarnaast worden liquid DJ’s ook amper meer geboekt dus dan komt het publiek er ook niet mee in aanraking.

Met welke mensen of crews zou je graag eens samen willen werken?
Ik heb de samenwerking altijd met labels gezocht (Good Looking, Hospital en Soul:r) in plaats van andere crews. Ik heb wel wat gesprekken gehad maar is tot nu toe op niets uitgelopen.

In hoeverre verschilt de huidige vorm van drum and bass met de drum and bass uit de jaren 90?
Het grootste verschil is de snelheid. Daarnaast heeft de techniek de muziek doen veranderen. Het zou een slechte zaak zijn als het niet geëvolueerd was. De uitersten zijn nu groter en de muziek is meer onderhevig aan invloeden van buitenaf.

Logical Progression vindt plaats op 14 januari 2011 van 22:00 -05:00 in de Melkweg in Amsterdam. Check de aankondiging hier

1 comment

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Mooi interview en een grote respect naar de Subtronic jongens!! Ik kijk er heel erg naar uit om naar deze 2e editie te komen om vervolgens met kippevel met mijn ogen dicht te dansen op de legende’s van de drum n bass.

    Hopelijk blijft niet voortzetten generaties lang. Big up nogmaals goed gedaan

Advertisement