DrumandBass.nl
Home » Korsakov is Massive

Korsakov is Massive

Twee jaar geleden begonnen twee leuke jongens een feestje met Halloween in de Social Underground Rotterdam. Twee jaar en een aantal uitverkochte edities in Factory010 later kan ik nauwelijks lopen, zo vol staat de Maassilo bij de Two Year Anniversary van Korsakov.

De foto’s van Korsakov in de review zijn van Alex Whelan en Sara Vasseghi.

Om 22:10 komt de metro aan en loop ik naar de ingang. Er staat al een rij van een paar honderd mensen, maar het gaat verrassend snel bij de deur en ik sta zo binnen. Niemand staat lang in de kou. Eenmaal binnen zoek ik een kluisje uit en ik pleur al mijn spullen er in. Ik loop de zaal in en die ziet er nog erg leeg uit, maar dat zou niet lang meer duren.

Een snelle rij is een blije rij

De jongens van High Tea stonden al te draaien en ondanks dat het melodisch was, was het niet bepaald zachte liquid. Lekker rollend binnen komen dus. Er hing een fijne, toegankelijke sfeer in de zaal en iedereen die al binnen stond was aan het dansen. Vervolgens was het tijd voor een T & Sugah half uurtje met een surprise optreden van MC Robin. Zoals gewoonlijk moord op de dansvloer.

Omdat de meeste bezoekers nog niet binnen waren, had ik alle ruimte om helemaal vooraan te staan. Daar viel me op hoe groot de graphics zijn. High Tea staat in mooie, koeienletters te shinen op de booth, met achter de dj’s een trippy graphics show. Op dit moment had ik nog geen idee van de schermen die in de zaal hingen. Als ik me omdraaide zag ik alleen de zwarte achterkant. Ik had geen idee hoe bizar ze eigenlijk waren.

Dit had ik dus totaal niet aan zien komen

T & Sugah: Deze Korsakov is ongeëvenaard lit

Na High Tea waren de mannen van Critical aan de beurt . En zij vormen een intens goede combinatie die geweldige tunes lieten horen. Een fijne afwisseling van wat je gewoonlijk op een Korsakov feest hoort en dat doet deze editie alleen maar goed. Mefjus en Kasra leggen na hun set uit hoe gelukkig ze zijn dat ze als werk met hun beste vrienden mogen optreden voor zo’n leuk publiek. Na jaren van samenwerken zijn zo op elkaar ingespeeld dat hun hele set was geïmproviseerd. De ene bouwde verder op de sfeer die de andere neerzette. Ze probeerden elkaar constant te overtreffen met nieuwe tunes die ze hebben gemaakt of ontdekt. Het voelde alsof we een kijkje hadden in hun vriendschap. Zoals bij een sitcom die je negen seizoenen volgt: aan het einde heb je het gevoel dat je deze mensen kent.

Kasra: “Er hangt hier een geweldige vibe. Nederland is altijd goed voor me geweest. Ik ben hier door de jaren heen vaak geweest, maar dit is echt een toppunt.”

Mefjus draait met opperste concentratie

Deze editie van Korsakov is? Mefjus: “One for the books!”

Die intieme sfeer en geweldige muziek die de inmiddels volle zaal vullen kunnen maar op een manier beter worden dan ze al zijn. Dat is met behulp van een van de beste MCs in de hele drum and bass scene: Mr. Multiplex. Zijn stembanden en talent om een zaal mee te krijgen tilden deze set aan het einde nog een niveautje omhoog. Vanaf dit moment ging het feest he-le-maal los.

De man met de gouden stem

Mr. Multiplex: Korsakov is? “Ongenadig!”

Drumsound & Bassline Smith B2B Tantrum Desire en de RAM showcase waren precies wat je er van verwacht: tunes! Eerst waren de heren van Technique Recordings aan de beurt en die gooide de ene na de andere banger er uit alsof het snoepgoed was. Trick or treat? Een treat van jewelste! Bekende hits die door de speakers bonken worden afgewisseld met nieuwe en unreleased tunes en zo is hun set voor geen seconde saai.

Bassline Smith

Loadstar en DC Breaks waren een goede combinatie, maar deze samenwerking leidde niet tot iets bijzonders. Leuk was het zeker en goed was het ook. Je kan niet van elke act op de line-up eisen dat ze iets speciaals neerzetten. Hetzelfde kan gezegd worden van Eatbrain. Heerlijke duistere en complexe neuro, maar allebei maakten ze geen speciale reactie bij me los. Helaas had Mind Vortex zijn vlucht net gemist. Het zal veel bezoekers niet eens zijn opgevallen, maar hij is een vlijmscherpe dj met een herkenbare sound die de RAM showcase zou hebben geholpen om er meer uit te springen.

NEOsignal is nog een voorbeeld van een gouden combinatie. Phace en Misanthrop zijn de top van Duitse drum and bass. De über-dj’s en dat was te horen. Een heerlijke set. Ik heb ze gemist, want de laatste keer dat ik ze samen hoorde draaien was 2013.

Zalen twee en drie

De line-up in zaal twee sprak mij persoonlijk wat meer aan. Helaas heb ik daar minder tijd besteed dan in de hoofdzaal, want de focus lag toch op de headliners.

Maduk heeft zoals gewoonlijk weer een masterclass gegeven. Hij zette een feilloze set neer met heerlijke tunes en veel energie, maar wanneer doet hij dat niet? Dimension heeft zich herpakt na een enigszins teleurstellende set op Liquicity afgelopen zomer. Dit was een stuk beter, omdat het creatiever was. Ik kreeg de kans om hem even te spreken. Hij had het volgende te zeggen:

Dimension: ”De vibe hier is heel gaaf.  Het publiek heeft er zin in en dat maakt mij ook enthousiast. Ik hou van industriële venues zoals dit.”

Zeldzame foto van Dimension zonder sigaret

Toen ik vroeg wanneer zijn album uit komt had hij maar een woord: “Soon”. Mijn laatste vraag was hoeveel rook je tijdens een set? Precies op dat moment haalt hij zijn pak peuken tevoorschijn om er een op te steken. Lachend zegt hij:

Dimension: ‘Te veel mate. Ik rook eigenlijk veel te veel tijdens mijn sets.”

Er kan geen review zijn over deze Korsa zonder de locals de shine te geven die ze verdienen. The High Class (Jorrit Postma uit Rotterdam) mocht openen in de tweede zaal. Hij draaide een heerlijke set en deed niet onder voor de grote namen voor wie hij opwarmde. En dat is niet niets met Maduk Dimension en Alix Perez die na je komen.

The High Class

In de tussenzaal hebben Creek (Maarten van Meerbeek, Breda), Red Lebanon (Bas De Bois, Utrecht) en Blacxx (Jounes Mansur, Rotterdam) een extra dimensie toegevoegd aan de line-up. Ze draaiden o.a. rollers en jungle, wat je niet veel hoorde in de andere zalen. Zo kreeg je als je alle drie de zalen door liep een avond vol verschillende sounds en vibes.

Blacxx

De man die de tweede zaal de zijne maakte was niemand minder dan Alix Perez. Ik kwam de zaal in tijdens Chase & Status en zag alle fans, die liever bij Alix stonden, weg zweven en los gaan op zijn set. Naast me stond een guy die zo enthousiast werd van de vieze beats  dat hij grote, rare gebaren op de beat maakte en op en neer sprongen. Een lemonface was niet genoeg en raasde door zijn hele lichaam.

Alix Perez

Van Levela en Red Lebanon heb ik in deze zaal te weinig meegekregen om een goede mening te vormen.

De headliners: een wereld van verschil

Chase & Status of Dirtyphonics? Who did it better?

Veel mensen zullen voor Chase & Status zijn gekomen. Ik ben een gigantische fan, lees hier mijn review van hun laatste album. Helaas was er deze avond niets om trots op te zijn voor de Britten. Alleen Saul (Chase) stond op het podium. Welliswaar met MC Rage, maar Will (Status) was nergens te bekennen. Ik heb begrepen dat Korsakov hier niets aan kon veranderen, dus dit is absoluut geen kritiek op de organisatie. Maar hetzelfde gebeurde in Doornroosje een half jaar geleden. Toen was Saul helemaal alleen en zette hij een inspiratieloze set neer. Deze keer weer was het weer een matige set. Dit was de zevende keer dat ik ze heb zien optreden en het is echt hit-or-miss met ze. Wanneer ze samen optreden klinkt het een stuk beter. Daarom werken ze goed als duo en zijn ze geen solo artiesten.

Dirtyphonics, oh mijn god!

Dirtyphonics daar in tegen: oei, oei, oei! Wat een lomp geweld kwam er uit de speakers. Ik heb verhalen gehoord over het Monstercat feest met ADE en was zeker benieuwd. Ik vroeg me vooral af of ze een drum and bass of dubstep set zouden neerzetten. Toen ze met drum and bass begonnen was ik een beetje teleurgesteld, want ik wilde weten waar de hype over ging. Toen kwam er een opbouw met een nummer dat werd uitgerekt vlak voor de drop en toen kwam het! Dubstep! Op Korsakov? De zaal sloeg om. Beter gezegd, de Maassilo maakt een 180 graden draai en stond ondersteboven te trillen. Daarom doen Dirtyphonics mee in de categorie beste set van de nacht.

De sfeer

Een aftermovie zegt meer dan duizend woorden.

Korsakov – 2 YR Anniversary Aftermovie

Here it is! The aftermovie of our 2 year anniversary in Maassilo Rotterdam :).WIN:- 2x Tickets for Korsakov invites Andy C (9.12.2017)- 2x Tickets for Korsakov at Maassilo (4.5.2018)HOW?- Like and Share this Video- Tag your friendsNext up: 9.12.2017 – Korsakov invites Andy C (4hr set)4.05.2018 – Korsakov at MaassiloAftermovie by Directed by Mike Meijer

Geplaatst door Korsakov op Vrijdag 10 november 2017

Ik heb aardig wat bezoekers gesproken, maar niemand vatte het zo goed samen als Bo en Dylan uit Amsterdam. Die twee zijn voor het eerst bij Korsakov en voelen zich helemaal thuis in de Maassilo. Iedereen was ontzettend aardig tegen elkaar en je kon overal waar je liep allerlei accenten en talen horen. Echt iedereen voelde zich thuis.

Het Halloween thema deed het goed. Een aantal mensen hebben echt hun best gedaan en dat voegde wat toe aan de spooky sfeer. Dit wekte vooral bewondering op bij andere bezoekers. Ondanks dat sommigen helemaal toegewijd waren aan Halloween, voelde niemand zich verplicht om zich voor Halloween te verkleden. Wel hadden een paar mensen spijt dat ze het niet deden en willen ze volgend jaar een goede outfit uitproberen.

The Godfather of Bojack Horseman?

De visuals krijgen een 10/10. In de hoofdzaal waren de lichten en graphics aanwezig en on point. Dit was een statement van Korsakov. Ze pakten groots uit. De aankleding in de andere zalen was ook leuk, maar deed flink onder voor de eerste zaal. De tweede zaal had een strakke afscherming en mooie lichten achter de dj’s, maar dat was niets vergeleken met de hoofdzaal. De tussenzaal had behalve een spinnenweb niet zo veel te bieden, maar dat was fijn voor als je een beetje rust wilde en niet rookt.

Oehhh kleurtjes

De minpunten

Ondanks dat de avond heel soepel verliep gingen er wat kleine dingetjes mis, maar dat heb je altijd met zulke grote evenementen. Er was niets gebeurd dat de lol verpeste, maar een monitor van dj’s die uitvalt is gewoon vervelend. De boys van Korsakov zijn promotors en organisators, geen geluidstechnici. Hun valt niets te verwijten.

De Maassilo ziet er heel mooi uit en is typisch Rotterdams. Het is de plek om zo groot uit te pakken. Tegelijkertijd zijn de betonnen muren die het zo Rotterdams maken ook slecht voor de akoestiek. Dat is zonde van de geweldige muziek die uit de speakers komt.

Ondanks dat de Maassilo zo groot is het nog steeds druk met 3600 mensen. We kennen allemaal mensen of we zijn zelf mensen die hele nachten in de rookruimte kunnen doorbrengen. De rookruimte hier was echt groot, maar zelfs daar kon je nauwelijks een plekje vinden voor jezelf.

Stamp-, maar dan ook echt stampvol!

Waar wel wat over te zeggen valt het gebrek aan creativiteit van sommige dj’s. Zo heb ik tracks als Voodoo People en U.K. te vaak gehoord. Als laatste wil ik een paar bezoekers aanspreken. Het gaat om de meiden die zichzelf niet in bedwang konden houden en per se het podium op wilden klimmen. Dames, wie jullie ook zijn, beheers je! Niemand wil jullie op het podium zien.

Conclusie

Dat Korsakov bij de grote jongens hoorde wisten we al, maar nu horen ze bij de top. Het is een hele klus om de Maassilo uit te verkopen. Laat staan om dat te doen met goede muziek, diverse artiesten en een heel leuk publiek. Met coole visuals, griezelige outfits en zieke sets als die van Alix Perez en Dirtyphonics is dit een onvergetelijke nacht geworden.  En dit is alleen nog maar het begin.

Volgende maand gaan we met zijn allen naar Korsakov Invites Andy C en daarna mogen we ruzie maken om kaartjes voor Korsakov op 4 mei.

Sami: “Het was HARD! In de ochtend voelde ik me gebroken, maar ik was helemaal tevreden met wat we hebben neergezet.”

Sacha: “Dit was bizar en beter dan verwacht. Ik ben helemaal kapot, maar ik beloof je dat dit pas het begin is!”

Add comment

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Advertisement