DrumandBass.nl
Liquicity WInterfestival 2016
Home » Review: Liquicity Winterfestival

Review: Liquicity Winterfestival

IMG_20160107_003030

LIQUICITY WINTERFESTIVAL – DE MEDIAHAVEN, AMSTERDAM
De  hype was real. Na een zeer succesvol eerste festival in de zomer heeft Liquicity besloten in de winter óók een festival te houden. De tijd van de Marktkantine en MC Theater is voorbij. Liquicity pakt groter uit dan ooit tevoren. Om deze reden is Drumandbass.nl gaan kijken hoe dit zich manifesteert.

SFEER
Één van de meest voorkomende klachten bij groeiende feesten is dat ze haar unieke vibe verliezen. Wanneer er massa’s uit alle hoeken en gaten van Nederland en daarbuiten zich verzamelen op één feest wordt de core overschaduwd. Dit gaat de vibe beïnvloeden, dat is niet te voorkomen. Desondanks kan een organisatie hierop inspelen. Liquicity heeft dit gedaan door haar zalen ieder een unieke vibe te geven.

Studio 1 – Mainstage
Visuals, check. Huge-ass discoballen, chéck. Lazers, CHECK. Qua lichtshow was Liquicity on point. De stage bestond uit een LED-scherm waar het heilige Liquicity logo vaak te zien was, met op de achtergrond continu vernieuwende visuals. Eromheen een groot aantal diagonale platen, die de stage diepte gaven. Het was geen gepersonaliseerde stage zoals ze dat bij Hardstyle feesten zo goed kunnen, maar het ontwerp van de stage was strak en mooi. De zaal was gigantisch, en ook was er een tweede verdieping waarvandaan je de crowd kon bekijken. Studio 1 was erg groots, en dat was ook aan de sfeer te merken. Er stond een enorme crowd en er waren mensen uit heel Europa te herkennen. Van de Nederlanders was het voor velen één van de eerste Drum & Bass feestjes. Dit zorgde voor veel energie binnen de crowd. Vooraan was vaak een mosh-pit te vinden.

Studio 2 – Classic stage

IMG_20160111_203806
Champion met Charlotte Haining

De tweede zaal van de Mediahaven is precies hoe een tweede zaal eruit moet zien. Het dak was lager, de lichten minimaler en de visuals duisterder. Hier waren veel bekende gezichten, en de sfeer was een stuk intiemer. Ik kreeg het gevoel dat de Liquicitizens die de sfeer in Studio 1 minder vonden zich ophoopten in Studio 2, wat voor een ware Liquicity vibe zorgde.  Als je eerdere edities wilde herbeleven, was je hier op je plek. Studio 2 stond dan ook bomvol.

Studio 3 – The Underground
Studio 3 was een ouderwetse ravekelder. De minder bekende artiesten van de avond maakten hier hun opwachting. De overweldigende line-up op de andere stages filterden veel feestgangers uit deze zaal waardoor Studio 3 een ware underground vibe kreeg. Heel gaaf dat er op een commercieel feest als Liquicity nog steeds zo’n vibe te vinden is.

Overall
Liquicity levert wat aan sfeer in op het hoofdpodium, maar heeft er fantastisch voor gezorgd dat iedere doelgroep het onwijs naar haar zin kan hebben. De 3 zalen hadden allemaal een unieke sfeer, wat het feest een extra dimensie geeft. Wellicht dat de Liquicity vibe niet meer met de grootste artiesten te delen is, maar Liquicity Winterfestival geeft het vertrouwen dat het feest niet aan haar grootsheid ten onder gaat. Het is te hopen dat Liquicity de zaalindeling van dit festival doorzet, want naar dit was naar mijn mening de perfecte drie-eenheid.

ARTIESTEN
Qua artiesten was dit een line-up waar iedere Liquicitizen zijn vingers bij af zal likken. De artiesten werden op alle stages lomper naarmate de avond vorderde, precies zoals het hoort. In Studio 1 stond de ene liquid headliner na de andere. Na de rustige set van London Elektricity hebben Maduk, Dimension en Muzzy geen genade getoond. Er werd verassend veel neurofunk gedraaid, en iedere artiest heeft zijn stempel nadrukkelijk op de avond gedrukt. In Studio 2 begaf zich op zijn beurt dan weer iedere opkomende artiest van het moment. Na een indrukwekkende live-performance van Koven brak award-winning Cartoon de zaal totaal af. Feint volgde daarna met een set vol met zijn eigen tunes,  één van mijn favorieten van de avond. Ook Champion is niet onopgevallen gebleven met een diverse en energieke set. In Studio 3 waren de Liquicity talenten te vinden. De line-up was goed gebalanceerd per stage. Er is niet bezuinigd op de overige stages, wat toevoegt aan de diversiteit van de avond. Ook in dit opzicht heeft Liquicity goed werk verricht.

IMG_20160110_190332
Muzzy sluit Liquicity Winterfestival af

ORGANISATIE
De kwaliteit van het geluid was – naar verwachting – goed. Aan het begin van het festival stond de bas in Studio 1 te hard, maar de Crew heeft hier snel op ingespeeld en heeft het geluid aangepast. Enige minpuntje is dat bij Muzzy de bas echt op 200% stond. Naast het feit dat je nummers bijna niet meer kon onderscheiden is loop je daar gemakkelijk gehoorschade mee op.

De rij was ellenlang, iets dat voornamelijk kwam door de strenge controle. En laten we eerlijk zijn, er komt toch heel veel troep het festival binnen. We gaan er maar even vanuit dat het een voorwaarde was van de Mediahaven, maar zo’n lange rij zorgt er gewoon voor dat het feest per persoon een uur korter duurt. Dat is niet alleen sneu voor de feestgangers, maar ook voor de artiesten die op dat moment aan het optreden zijn. Dit had ook opgelost kunnen worden door meer personeel beschikbaar te stellen aan het begin van het festival, die kaartjes controleerden en fouilleerden.

Naast deze twee punten was er weinig op de organisatie van Liquicity Winterfestival aan te merken. Ik heb bijna niet in de rij hoeven staan voor een biertje en er waren genoeg kluisjes. Het hele festival kwam strak georganiseerd en professioneel over. Ik kreeg ook nog een poster na afloop, supermooi!

CONCLUSIE
Overall geef ik Liquicity Winterfestival een solide 8,5/10. Ontzettend gave artiesten met indrukwekkende en diverse sets, een lichtshow waar je u tegen zegt en een energieke crowd die tot het einde de Mediahaven heeft gevuld. Op een paar organisatorische verbeterpunten na is er weinig op dit feest aan te merken. Veel respect Liquicity, ga zo door!

1 comment

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.