26 augustus, 2016

Lowlands 2016

gepost door: Ilyas

(Foto door Rene Passet)

Afgelopen weekend vond alweer de 24ste editie van het beroemde festival in Biddinghuizen plaats. Dit jaar weer met een geweldige line-up waarin ook drum and bass artiesten goed waren vertegenwoordigd.  Na een paar dagen bijkomen schreef ik over wat ik van het drum and bass programma vond. Met één live optreden en zes dj-sets zijn het er te veel om diep op elke show in te gaan. Daarom ga ik het live optreden van Chase and Status in de Alpha tent (Main stage) uitgebreid behandelen. De sets ga ik kort samenvatten en aan de hand van de criteria ‘draaien’, ‘visuals’ en ‘energie’ behandelen en een cijfer geven.

Chase and Status are back!

Voor mij was dit de headliner van Lowlands (ook al vind ik Disclosure en Muse ook leuk). In 2013 was ik voor het eerst gegaan en zei mijn vriend, Daniel, met wie ik mee was: “We kunnen alle andere optredens overslaan, als we maar naar Chase and Status gaan.” Ik kende ze toen nog niet en liep hem achterna de zaal in en vanaf het eerste lied (No Problem) gebeurde iets wat ik niet uit kon leggen. Vanaf dat moment tot het einde sprongen we in het rond en hebben we gemosht. 2000 kcal en een doorweekte set kleren later slenterden we naar buiten met het kleine beetje energie dat we nog hadden. Daar begon mijn liefde voor drum and bass.

Was het eenmalig of kunnen ze dat kunstje weer flikken? Het regende de hele dag. De energie en zin waren er uit gesijpeld bij alle 50.000 bezoekers. We liepen op natte sokken, met trench foot, maar gingen er heen met de intentie om hyped te worden. We stonden een uur van te voren te wachten tot we het voorste gedeelte van de tent in mochten. Binnen begonnen de zenuwen toch wel hun ding te doen. We wachtten rustig af en keken naar de gekke filmpjes van LTV (Lowlands TV) op de schermen naast het podium. Die schermen gingen uit en de LED muur achter het podium ging aan. Daarop zagen we een zelfverzekerde Pusha-T die de teksten van Machine Gun rapte terwijl de mannen van Chase and Status en MC Rage het podium op liepen. Hun drummer, Andy Gangadeen, stond er al en ging helemaal los. Éérste track betekende eerste moshpit. Bezweet en gesloopt na één lied vroeg ik me af of mijn conditie goed genoeg was om dit vol te houden. Daarna begon Andy weer en deze keer was het Hypest Hype en springt rapper Tempz het podium op om iedereen op te hypen. Deze taak is gewoonlijk weggelegd voor MC Rage, die nu uit respect voor zijn collega in een hoek van het podium gaat staan net buiten het beeld van de camera’s. Daarnaast waren er twee zangers meegereisd voor een optreden. Tom Grennan kwam When It All Goes Wrong zingen en Liam Bailey kwam Blind Faith zingen. Er waren wat meer van hun nieuwe tunes voorbij gekomen zoals NRG en een jungle track waarvan ik de naam niet weet. Heerlijk!

Aan het einde vroeg ik me af hoe ik nog overeind stond. Bij elk lied, op één na was er een pit ontstaan, waar ik met veel plezier in sprong. Waar haalde ik het toch vandaan? Ik kan nauwelijks een kwartier hardlopen. Dit is de kracht van een mega show zoals die van Chase and Status. Bij elke track denk je: ‘nog ééntje dan.’ Lowlands verslaggever Ralph-Hermen Huiskamp beschreef het als schocktherapie en beschrijft Chase and Status als ‘lompste act van Biddinghuizen’. Als het over live-acts gaat dan ben ik het met hem eens, maar de nacht moest nog beginnen.

Roni-Size and Krust present: Full Circle ft. Dynamite MC

In de X-Ray stonden deze legendes een setje te draaien. Zelden hoor je zo veel nummers in een set voorbij komen. De zaal zat goed vol. Binnen en buiten waren mensen aan het dansen. Mijn vrienden en ik stonden lekker in de modder stampen. De X-Ray is een vliegtuighangaar die fel oranje is aan de buitenkant en van binnen heel donker met LED-schermen over het midden van het plafond (van voor naar achter). Dat zorgt voor gave visuals en een lekker sfeertje. Ik kwam mijn baas buiten tegen die het ‘kutmuziek’ noemde. Dat bevestigt alleen maar dat het hard was. Verder niets speciaals om te vermelden qua aankleding.

Draaien: 9
Visuals: 8
Energie: 7

Ik vertrok iets voor het einde om een goed plekje te bemachtigen bij de Bravo waar de rest van het dnb programma gepland stond en zag dat ze nog geluid en licht aan het testen waren. Ik kreeg toen even kriebels van de gedachte van de Outer Edges show.

 

Ivy Labs

Voor dat onze mannen uit Groningen hun ding mochten doen waren eerst de boys uit Londen aan de beurt. Ze kwamen een beats set draaien. In eerste instantie keek ik daar van op, maar gaandeweg besefte ik me dat dit een geweldige beslissing was voor de variatie. Op Lowlands kan je niet komen als je maar van één soort muziek houdt, dan verveel je je kapot. Dit was een goede opwarmer voor mensen die niet zo die-hard neuro fan zijn, zoals sommige meiden die bij ons groepje zaten. Ivy Labs is steady achter de decks en af en toe jaagt een van hen het publiek op als MC. De visuals waren prachtig! In de zaal hing een groot LED scherm achter de dj’s en verspreid door de zaal ook. Naast het podium aan beide kanten en op het plafond. Op dit filmpje van Aaron Steeman kan je zien hoe dat er uit zag (https://www.youtube.com/watch?v=Ft1i1nOwgAo). De zaal kwam er lekker in en tegen het einde was de muziek wat sneller en harder. Ivy Labs hebben geen kapsones en snapten hun rol die avond goed en voeren die perfect uit. Helaas was de zaal maar halfvol tijdens hun set. Aan het einde kwamen er veel mensen binnen die duidelijk alleen voor Noisia kwamen.

Draaien: 8
Visuals: 8
Energie: 7

 

Noisia

In alle eerlijkheid heb ik Outer Edges pas één keer van begin tot einde gehoord. Maar ik ben er heel blij mee. Vooral met de wat apartere tracks zoals Voodoo die een soort van EDM structuur heeft in de opbouw, maar met een bombardement aan drums ons er aan herinnert dat het Noisia is. De show was gestoord goed. Thijs, Martijn en Nik staan op het podium met hun lichtgevende helmen en achter hen waren er nog mooiere visuals dan bij Ivy Labs. De Groningers maken optimaal gebruik van deze set-up. Ze gebruiken ook uiteenlopende beelden van een neonkleurige silhouet van een vrouw tot de video van Tommy’s Theme. Er is veel tijd in de voorbereiding gestoken en dat was het waard. Draaien? Daar hoef ik eigenlijk niets over te zeggen, het is Noisia! De energie was top! Ik heb die dag al een stuk of 15 moshpits meegemaakt, maar deze waren een stapje groter en lomper. De pijn is totally worth it.

Draaien: 9
Visuals: 10
Energie: 9

Andy C

De Jay-Z én Diplo én Armin van Buuren van de drum and bass scene. Draait al net zo lang mee als dat ik leef, is een pionier van dnb en heeft het grootste label opgericht. Nu werken sommige van de grootste artiesten op de planeet voor hem. Drum and bass zou niet kunnen zijn waar het nu is zonder hem. Dit was de eerste keer dat ik hem zou horen draaien. De koning van dubbel drops stond als een huis. Een perfecte mix tussen vloeiend en chill draaien en kei hard knallen. Andrew Clarke draaide foutloos.  Wacht niet zo lang als ik om hem eindelijk te horen draaien.

Draaien: 9
Visuals: 8
Energie: 9

 

Murdock

Een afsluiter waar ik naar uitkeek. Murdock herinner ik me van RAMPAGE als een geweldige DJ, maar deze keer vond ik het een beetje tegen vallen. Begrijp me niet verkeerd, hij was goed, maar ik vond het wat ééntonig. Dat maakte het een beetje saai waardoor ik minder geneigd was om los te gaan als bij de eerdere sets. Hij gebruikte bij veel tracks een lange opbouw, gevolgd door een harde drop. Steeds het zelfde trucje. Te weinig afwisseling naar mijn smaak. De zaal was al een stuk leger en nu had ik meer ruimte om te dansen, maar de zin had ik niet meer.

Draaien: 7
Visuals: 7
Energie: 6

 

Sommigen van jullie is het misschien al opgevallen, maar de Chase and Status set staat hier niet bij. Daar heb ik te weinig van gehoord om er een oordeel over te kunnen vellen. Mijn vrienden wilden rusten en eten, omdat we Chase and Status al hadden gezien. Ik kon het ook gebruiken, dus ik ging mee.

Wel kan ik Lowlands aanraden voor iedere dnb fan. Volgend jaar is het 25 jarige jubileum van Lowlands, dus verwacht een belachelijke line-up. Ik heb er in vier edities o.a. Black Sun Empire, Spor, Wilkinson, Camo and Krooked en Rudimental (live) gezien. Wie weet wie er volgend jaar allemaal komen spelen.


Comments

Loading Facebook Comments ...

Reageer met je DrumandBass.nl account: