DrumandBass.nl
Home » Review: Escapism 3 – Liquicity

Review: Escapism 3 – Liquicity

Escapism 3

Escapism 3 is het nieuwste album dat afgelopen vrijdag werd uitgebracht door het Nederlandse label Liquicity! In deze review zal ieder nummer afzonderlijk beoordeeld worden, gevolgd door een algemeen oordeel. Een album van Liquicity schept hoge verwachtingen, dus verwacht een kritische blik.

 

 1. No Worries (Hybrid Minds Remix) – Pogo

Escapism 3 begint sterk met een gevoelige remix van liquid meesters Hybrid Minds. De melodie bij de drop pakt me hard. De verschillende sounds complementeren elkaar erg goed en zorgen voor een melancholische vibe. Er is geen moment dat ongeïnspireerd aanvoelt en het nummer staat op zichzelf als remix, precies zoals het hoort. Klasse opener!

 

 1. YGMYC – Makoto

Ook de tweede track van Escapism 3 is er één om te onthouden. Makoto zet een unieke loungesfeer neer. Het nummer is enigszins eentonig, maar het terugkerende bassloopje is zo damn lekker dat het me niet uitmaakt.

 

 1. Stratos – Champion

Ik ben een fan van Champion, maar dit nummer vind ik vrij generic. Het springt er niet uit en vanuit het perspectief van DJ voelt het als een ‘filler song’. Zo’n lied dat je opzet om te tijd te doden, om maar snel over te gaan op de tracks waar het om draait (no pun intended).

 

 1. Sunrise (feat. Ella) – Dualistic & Subsequent

De eerste paar keer dat ik dit nummer hoorde vond ik het niet erg boeiend, maar op een zeker moment is het toch positief blijven hangen. De vocalen zijn chill, het spacende hoge geluidje over de drop is origineel en de subs zijn lekker. Met name de opbouw naar de tweede drop wekt veel spanning. Deze blijft in mijn collectie!

 

 1. Tunnel Vision (feat. David Albury) – Loz Contreras

Weer een nummer dat geen bijzondere indruk bij me achter laat. Het is wel lekker groovy en zit goed in elkaar, maar voelt weinig vernieuwend.

 

 1. Paper Booklet – Pola & Bryson

Pola & Bryson hebben een unieke stijl en zo leveren zij vaak interessante nummers. Paper Booklet brengt een spacy sfeertje die beschreven kunnen worden als dromerig en vloeiend. Die woorden passen ook heel goed bij Escapism albums, en dus kunnen we concluderen dat het een goede toevoeging is. Lekker nummertje.

 

 1. It Means Nothing – Phase & Whiney

Mmmm, liedjes met gitaarloopjes doen het altijd goed bij mij. De opbouw van It Means Nothing is veelbelovend, maar de drop had geen melodische voortgang waardoor hij voor mij wat saai voelde. De tweede drop daarentegen komt lekker in en is een stuk interessanter dan de eerste. Als een tweede drop verder bouwt op de eerste krijgt een nummer een extra dimensie en dat voegt altijd wat toe.

 

 1. Yehay – Fliwo

Dit is mijn favoriete nummer van het album. Het is ook het meest energieke nummer van het album, of dat gerelateerd is laat ik in het midden. Vanaf de kick aan het begin tot de drop bouwt het nummer spanning op en vraagt het om aandacht. Hoe Yehay aan haar naam komt is duidelijk: er is uitvoerig geëxperimenteerd met dezelfde vocalen/teksten (‘yehay, ooooh’). Het lijkt alsof er is geprobeerd een verhaal te vertellen zonder ook maar een zinnig woord te gebruiken. Dat is fantastisch gelukt en het eindresultaat is een uniek experimenteel nummer dat continu boeiend blijft. Keep going Fliwo!

 

 1. Stay (feat. Charlotte Haining) – Monrroe

Als Charlotte Haining in een titel staat ben ik altijd benieuwd wat er gaat komen. In Stay wordt haar stem al helemaal in het zonnetje gezet. Dat is te merken aan de minimale stijl en momenten als op 1:27 waar de drums uit het nummer worden gehaald om de vocals te onderstrepen. Het nummer is op zichzelf niet heel bijzonder, maar Monrroe heeft uitstekend gebruik gemaakt van de vocaliste die hij tot zijn beschikking had. Props daarvoor!

 

 1. Lies (Nymfo Remix) – Trifonic

Dit nummer heeft praktisch geen opbouw, het vloeit heel geleidelijk over naar de drop. De vocalen zijn heel chill, ondanks dat ze erg versneld zijn ten opzichte van het origineel. Lekker vloeiend en dromerig nummer, past goed bij Escapism.

 

 1. Whisper To Me (feat. Sammie Bella) – Pola & Bryson

Twee nummers van één artiest op een Escapism album? Dan moet die artiest wel goed zijn! Gelukkig zijn ze dat ook. Wat simplistischer dan Paper Booklet, maar de Pola & Bryson vibe sijpelt eruit.

 

 1. Nowhere To Hide – Gavin G

Nowhere To Hide is een prima nummer en bouwt goed op met de (volgens mij) saxofoon. De drop is ook fijn om naar te luisteren, maar als afsluiter van het album stelt dit nummer wel teleur. Het heeft wel een zeker afsluitend thema, maar bij het laatste nummer van een album wil je dat je verbluft achtergelaten wordt om het album gelijk op opnieuw op te zetten. Dat doet dit niet bij mij.

 

Het album als geheel

Escapism 3 is wat rustiger en dromeriger dan haar voorganger, en naar mijn mening meer passend bij de naam Escapism. Wat gelijk opvalt is dat het niet de grootste artiesten zijn die het album vullen. Het zijn niet mijn favoriete releases van Liquicity, maar het is duidelijk te merken dat er nagedacht is bij de keuze en volgorde van de nummers. Het album begint met No Worries (Hybrid Minds Remix), een nummer dat gelijk de aandacht vangt. Na een sterk begin wordt het wat eentonig. Zelf wil ik continu verrast worden, maar ik kan me voorstellen dat mening liquid liefhebber kan genieten van de dromerige sfeer die na YGMYC wordt neergezet. Met It Means Nothing wordt weer spanning opgebouwd en deze wordt beantwoord met het hoogtepunt van het album: Yehay. Hierna volgen vocaalrijke nummers die stuk voor stuk een op een andere manier toevoegen aan het album. Het laatste nummer is op zichzelf prima, maar als afsluiter teleurstellend. Gezien de geringe grote namen in het album was het denk ik passend geweest als het album werd geëindigd met een pareltje van een Rameses B of Logistics.

De tracks zelf waren over het algemeen van goede kwaliteit, maar van de twaalf nummers zijn er maar twee die écht indruk hebben gemaakt: No Worries en Yehay. Dat is niet slecht, maar niet overweldigend.

Samenvattend is Escapism 3 een goed album voor de rustige liquid liefhebbers. Het is een typisch luisteralbum met rustgevende nummers. Goed om even weg te dromen, maar niet als je op zoek bent naar baanbrekende drum and bass.

Waardering

SlayerSlayerSlayerSlayerSlayerSlayerSlayer(van 10)

 

Escapism 3 is sinds 22 april te verkrijgen op de Liquicity website en via iTunes!

 

Add comment

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.