DrumandBass.nl
mixer
Home » Review: Innovation in the dam

Review: Innovation in the dam

InnovationDoor Alex Witschge

‘Vol met Engelsen’, ‘Alleen maar MC’s’, ‘Teveel wobbles’. Veelgehoorde commentaren als het over Innovation gaat. Om maar meteen duidelijk te zijn, de commentaren zijn over het algemeen redelijk terecht. Maar, absoluut geen reden om thuis te blijven en verstek te laten gaan bij één van de grootste drum and bass spektakels die we momenteel in Nederland mee kunnen maken. Innovation, georganiseerd door Random Concept en Warning, is al jaren één van de grootste evenementen in Engeland en, in bijvoorbeeld Amsterdam en Lloret de Mar, ver daarbuiten. Al 5 jaar komen duizenden Engelsen naar onze hoofdstad om daar een weekend lang te blowen, een cultureel uitstapje naar de Red Light District te maken en natuurlijk om los te gaan in de grootste clubs van Amsterdam. De Ocean Diva, de Melkweg en nu dan ook de Powerzone. Innovation has been there!

Het eerste wat me opviel toen ik na een wandelingetje over een industrieterrein de Powerzone binnenkwam was, naast de voertaal (Engels), de grootte van de club. Het was de allerlaatste clubavond in de huidige Powerzone, en Amsterdam verliest er toch wel een grote en mooie club mee. Het geluid en licht viel me wel een beetje tegen. Ondanks dat achterin de zaal de bekertjes alsnog wegtrilden, was er voor mijn gevoel veel meer mogelijk. Het geluid bleek uiteindelijk wel aan de DJ’s te liggen, want de kwaliteit verschilde aanzienlijk per set, en storend was het gebrek aan mooi extra licht niet, maar er had meer ingezeten. Het stond rond half 12 al goed vol, wat redelijk logisch is als een feest al om 9 uur begint, en de sfeer zat er goed in. Heist stond met MC Rhymes vrolijk de wobbles er doorheen te jagen en deed dat prima. Om maar meteen over de MC’s te beginnen, ja, ze zijn aanwezig. Sterker nog, bij de meeste sets zijn de DJ en de MC even belangrijk voor het publiek. En dat is volgens Floris Smeets, die de promotie voor Innovation in Nederland en Belgie verzorgt en al jaren naar Innovation gaat, iets typisch Engels. ‘De MC is ook echt een artiest, en niet iemand die er alleen bij staat. Veel lyrics zijn bij het publiek bekend en worden ook gewoon meegezongen door het publiek’. En ja, daar kreeg hij helemaal gelijk in. MC’s staan dus op de voorgrond, elke DJ krijgt ook een eigen MC toegewezen, maar alsnog blijft de muziek het belangrijkste.

Dit bleek wel bij de set van Hype, die samen met MC IC3 stond. Vol verwachting klopte mijn hart, maar het leek wel alsof er, sorry voor de fans, een beginneling stond te draaien. Terwijl IC3 constant bezig was om de technicus via zijn microfoon te vragen of het geluid daarvan wat harder kon, lukte bij Hype pas na een minuut of 10 zijn eerste mix. Van een grootheid als Hype viel me dat toch wel heel erg tegen. Ondanks dat hij wel tussen alle wobbles ineens Disco Dodo er, strak doorheen gooide had ik toch wel op meer gehoopt, en met mij vele anderen uit de zaal. Gelukkig ging het richting het einde van zijn set wel wat beter, en waren veel Engelsen toch wel te stoned om het echt boeiend te vinden, dus werd er alsnog genoeg losgegaan.

Over de Engelsen, zij zijn gewoon heel erg relaxed. Natuurlijk heeft het grootste deel goed geblowd, ze zijn immers in Amsterdam, maar ik heb er eigenlijk geen rotte appel tussen gezien. Komt misschien ook wel omdat ik de hele avond vooraan gestaan heb, de welbekende linkerspeaker, maar de sfeer was heel goed! Het publiek, en dat was me tijdens mijn exchange in Bath ook al opgevallen, is ontzettend gemengd. Van de echte Sjonnie’s & Anita’s, tot skaters, punkers, gabbers, gangsters en nerds, alles loopt er rond, en iedereen heeft het naar zijn of haar zin. De toeters die uitgedeeld werden door de organisatie gaven ook extra sfeer, en mensen hadden ook qua outfits hun best gedaan. Toen er ook nog lichtgevende verf werd uitgedeeld kon ook ik niet weigeren, want ik werd toch wel meegesleept door de Engelse manier van beleven.  En, als enorm pluspunt, ook al knalde Fresh er samen met Evil B keihard in, en was ondergetekende de toch wel teleurstellende set van Hype snel vergeten, de Engelsen doen niet aan pits! Er waren zat nummers en drops bij die mij het gevoel gaven dat er wel weer een pit zou losbreken, maar ik heb er geen enkele meegemaakt.

Zoals gezegd, Fresh knalde er goed in. Dikke combo’s, goeie mixen en tracks waar ik van hou. Ik heb niks tegen wobbles, kan er hard op losgaan, maar een hele avond is misschien wat veel, en Fresh zorgde voor de afwisseling. En als hij dan ook nog een VIP van Heavyweight draait, is mijn avond sowieso goed. Na Fresh, terwijl er ondertussen ook nog eens danseressen op het podium bij waren gekomen, was het de beurt aan Majistrate en een leger aan MC’s, om maar wel even duidelijk te maken dat we toch echt op een Engels feest waren. De New Breed crew, bestaande uit Majistrate en 4 MC’s (Eksman, Fatman D, Evil B en Herbsie), voldoet wel aan het prototype van de Engelse drum and bass. Continue wobbles, rewinds, en 3 MC’s volop ratelend op het voorste puntje van het podium. Ja, het is misschien wat teveel van het goede, maar het heeft wel wat vets, zeker om ruim 3000 man daar op los te zien gaan, elke rewind toejuichen, en, zoals gezegd, de rhymes van de MC’s feilloos afmaken.

De laatste act die ik mee heb gemaakt was die van de Dirtyphonics. Over het beste voor het laatste bewaren gesproken, wat ging dat ontzettend hard los. 4 gekke Fransen stonden als Duracell konijnen te springen en (live!) de vetste en energiekste drum and bass die ik in tijden gehoord heb de zaal in te gooien. Wat me opviel was dat er geen MC bij de heren was, wat aan de ene kant fijn voor de afwisseling was, maar wat wel een negatief effect op de zaal had. Ondanks dat de er nog meer dan genoeg beweging in de Powerzone zat, merkte ik toch een groot verschil in reactie van het publiek. Gelukkig merkte de heren van Dirtyphonics dat zelf ook, en begonnen ze zelf maar het publiek, zonder microfoon, op te hypen.

Mijn conclusie? Wat er over Innovation gezegd wordt klopt, maar is zoals gezegd geen reden om thuis te blijven. Sterker nog, veel Nederlandse drum and bass liefhebbers zouden er goed aan doen om de komende jaren ook te gaan, want het is een voor Nederland uniek en ongekend evenement. Ik weet het zeker, volgend jaar ga ik weer, en dan niet voor maar 1 avond. Om vooraan te staan, nieuwe vrienden te maken, en mee te schreeuwen met de MC’s: ‘Inno, Inno, Inno.. Innovation!!

6 comments

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Advertisement