DrumandBass.nl
Korsakov
Home » Review: Korsakov XL2 was aan!

Review: Korsakov XL2 was aan!

Korsakov XL 2

Vrijdag 9 juni was Korsakov aan de beurt om Factory010 in Rotterdam te voorzien van een nacht gevuld met drum and bass. Het begon allemaal in 2015 maar inmiddels mag Korsakov zich wel een van de grootste drum and bass events uit Nederland noemen. Vorig jaar vond het feest nog in Club Blu plaats, maar een jaar later heeft Korsakov al twee edities achter de rug in Factory010. We kunnen dus wel stellen dat er enorme vooruitgang is geboekt. Afgelopen editie is nog maar net geweest en de volgende XL Halloween editie staat al op de planning en ondertussen is er ook nog even een stage gehost op We Are Electric. De nacht van 9 juni stond Korsakov er niet alleen voor, de tweede zaal werd namelijk gehost door NOX.

 

Red Lebanon en The High Class mogen openen, wat ze op een gepaste manier doen; niet te zacht, het blijft wel Korsakov, maar het is ook niet te hard want ze staan namelijk wel te openen voor Fred V & Grafix. Het was een heerlijke set, tegen het einde aan staat de zaal al behoorlijk vol.

 

Fred V & Grafix draaiden een leuke set, naar mijn mening een beetje sloom, maar het was ook nog vroeg. Ze draaien meezingers zoals Ultraviolet waarop de hele zaal verbonden was. Lichtjes van de telefoon gingen aan, er werd meegezongen, mensen gaven elkaar knuffels. Wat een kippenvelmoment! MC MVE zorgde voor perfecte interactie met het publiek en waar dit aan het begin nog wat stroef ging, was de zaal na de set toch wel echt klaar voor the one and only Macky Gee.

 

Dat Korsakov niet vies is van een klein beetje jump-up op de line-up zagen we de vorige keer al met Annix op de line-up. Deze keer ontplofte de zaal gewoon op de opening van Macky Gee. Hij draaide vlot en zijn tune keuze was precies goed, hij draaide klassiekers en ook wat van zijn nog niet uitgebrachte nummers. Stil blijven staan was onmogelijk en dat terwijl ik helemaal niet zo weg ben van jump-up. Ik vond het eigenlijk de beste set van de avond!

 

Na mijn interview met Fred V & Grafix, dat hier binnenkort te lezen is, was ik in de NOX zaal, waar Ibbenz draaide. Ook hier zit de sfeer er lekker in. Het fijne aan deze zaal vond ik de afwisseling gedurende de gehele nacht. Ik vroeg maar eens wat bezoekers wat zij van Korsakov vonden:

 

Waarom hebben jullie gekozen om naar Korsakov te gaan?

Mark:  “De goede line-up! Ook bestaat mijn hele vriendengroep wel uit dj’s en dnb liefhebbers dus zo ben ik er een beetje ingerold. Korsakov was echt een goede keuze om naartoe te gaan. Ik zie gewoon geen minpunten!’

 

Erik: ‘Ik ben al naar vier eerdere edities geweest en de eerste editie waar ik was, in Club Blu, was wat minder. Daarna werd het alleen maar beter en het wordt steeds groter. Ik heb The Clamps nog nooit gezien, dus dit was een goede kans!’

 

Amber: ‘Ik vind de afwisseling heel fijn. Er is zoveel variatie in soorten drum and bass, dat sprak mij heel erg aan. Fred V & Grafix en Macky Gee op een line-up, dat is toch awesome! Zo is er voor iedereen wat!’

 

Tijd voor Calyx & TeeBee. Met een setup bestaande uit 6-decks én een bak aan ervaring verwacht je toch wel een knallende set, maar dit viel me nog behoorlijk tegen. Er werd strak en foutloos gedraaid, maar de energie ontbrak. Op de classic Long Gone ging de zaal echter wel los.

 

 

De heren The Upbeats ,al was het duo nu niet compleet, worden met regelmaat geboekt in Nederland en deze set laat ook wel weer horen waarom dat zo is. De talentvolle dudes uit Nieuw-Zeeland kunnen niet alleen goed produceren: ze weten ook hoe ze zaal flink laten dansen.


Emperor & Maztek begonnen om vijf uur in de ochtend, hoewel het ondertussen al licht buiten werd en ik vond het eigenlijk genoeg geweest. Door de ramen van Factory viel het daglicht al naar binnen. Tijd voor wat gepaste ochtendgymnastiek dan maar? Het is maar goed dat Factory010 zo donker is, want daglicht en fluitende vogeltjes gingen zeker niet samen met deze set. Wat draaiden deze heren hard! De laatste energie werd bij elkaar gesprokkeld en dit was nog niet eens de laatste set. Had men nog wel energie over voor de allerlaatste set? Een feest tot half 8 is voor mij iets te veel van het goede.

Het was nu de beurt aan The Clamps om deze nacht gepast af te sluiten. The Clamps, master on the decks (master ja, enkelvoud!) The Clamps heet namelijkj The Clamps, omdat zijn handen de klemmen zijn waarmee hij draai, niet omdat The Clamps uit meerdere mensen bestaat, mystery solved! Na zoveel grote namen is het moeilijk om te overtreffen wat er is neergezet. Hij eindigt met hardcore, de echte diehards gingen nog een half uur door, maar mijn nacht zat erop. Buiten hoorde ik de vogeltjes al weer fluiten, hoogtijd om naar bed te gaan: Korsakov, je was geweldig!

 

Conclusie

Het gebouw, de line-up, de lasers, het aantal bezoekers: alles was groots uitgepakt. De naam XL2 wordt een eer aangedaan. Wat mij opviel toen ik de line-up zag, is dat er behoorlijk wat variatie is. Dat headliners niet altijd beter draaien dan de kleinere namen blijkt hier ook maar weer. Ik werd overdonderd door The Clamps, terwijl ik Calyx & TeeBee tegen vond vallen en in de 2e zaal vond ik vooral de variatie heel fijn. Kortom: van beats, tot dubstep tot deep rollers en jump-up, een dikke big ups voor Korsakov en NOX.

 

Next up:  Korsakov XL 3 The 2 Year Anniversary Halloween party, check het Facebook event voor meer informatie: https://www.facebook.com/events/858280410990200

Add comment

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.