DrumandBass.nl
Home » Review: Liquicity – Escapism 4

Review: Liquicity – Escapism 4

Escapism 4, de langverwachte opvolger van Escapism 3, die in het voorjaar van 2016 uitgebracht werd. Samen met Alchemy en Galaxy of Dreams zijn dit de compilaties die het label elk jaar uitbrengt. Escapism is mijn persoonlijke favoriet, omdat het de meer atmosferische en soulful-side van het label vertegenwoordigd. Op deze EP komen we grotere en gesettelde namen tegen zoals ondermeer Technimatic, Pola & Bryson en Hybrid Minds, maar ook wat kleinere upcoming artiesten. Please fasten your seatbelts & get ready for take-off, ik neem jullie mee op reis door Escapism 4.

Vormgeving

Liquicity staat bekend om hun kleurrijke en prachtige designs. Ook voor Escapism 4 is er goed uitgepakt. Op de albumcover zien we een persoon die een grote mistwolk inloopt. Mysterieus en atmosferisch.

Escapisme, van het Engelse Escape is de psychologische neiging of gewoonte om de zorgen van het alledaagse leven en de daarbij horende verplichtingen te vergeten.

Alle albumcovers van Escapism hebben ook iets gemeen, ze zijn gefocust op de natuur, Escapism 2 & 4 hebben beiden één persoon afgebeeld, die met de rug naar ons toe staat gekeerd. De persoon is alleen en gaat op in zijn omgeving.

Niet alleen aan de albumcover heeft Liquicity zorgvuldig tijd besteed, elke release geupload op het YouTube kanaal is voorzien van een prachtige timelapse, deze zijn heel divers: Van steden tot natuurgebieden. Elke track heeft een eigen zorgvuldig gekozen timelapse.

Autumn Plains van Silence Groove, ik ben altijd wel weg van zijn tracks en zo ook van deze! De titel is een verwijzing naar de video game Spyro 2, ook worden er samples gebruikt die terug zijn te vinden in de achtergrond muziek van het spel.

Opvallende tracks

Een aantal tracks sprongen er voor mij toch wel echt uit, een daarvan is de eerste track op het album, namelijk: “Between Sky & Sea” van Flite. Een heerlijke intro van het album, je hoort de zee en langzaam bouwt de muziek op. Het is alsof de golven je vastpakken en je de zee intrekken. Flite, wat is deze man toch goed bezig. Een rijzende ster in the Galaxy of Dreams. Progressief, atmosferisch, dromerig, dat zijn de woorden waar ik aan denk na het horen van deze track.

I actually heard this song in a dream almost two years ago, and I rushed to my studio after I woke up to piece it together…it’s amazing what our minds can create outside our own realization..” – Flite over Between Sky & Sea

Next stop: Feint – Take It In (ft Koven) [Hybrid Minds remix], ik vind deze remix een heel erg mooi contrast ten opzichte van het origineel. Het uitbundige origineel met de typische Feint-sound is goed, maar toch vind ik de remix meer diepgang hebben. Met meer gevoel en emotie, het past naar mijn mening beter bij de lyrics. De atmosferische achtergrondgeluiden de we veel in het laatste album van Hybrid Minds, Elements, hoorden komen ook hier weer in terug.

Een van mijn favorieten op het album is toch wel Horizon van Edlan. Net zoals Flite is Edlan zeker ook een van de getalenteerde producers waarvan we nog veel van kunnen verwachten in de toekomst. Heerlijk soulful.

Dualistic zit ook niet stil, afgelopen maand bracht hij nog een single uit op Liquicity en nu ook nog een track op Escapsim 4. Dualistic & Subsequents Sunrise op Escapism 3 is een van mijn favoriete tracks dus mijn verwachtingen waren hoog. Station Six bevat ook weer atmosferische geluiden zoals stromende regen. Ben een groot fan van de vocals, die niet te overheersend zijn en het kalmerende herhalende piano patroon.

Altijd leuk om een Pola & Bryson track te spotten, ik ben benieuwd… Beats Still Own The Rhythm is een track van Bachelors of Science die in 2015 verscheen op Escapism 1. Wat een remix… Het origineel was een van mijn favorieten op Escapism 1 en ik denk dat de remix zeker een van m’n favorieten is op Escapism 4. De remix heeft een hele chille vibe. Wegdromen kan ik hier op zeker. Well done Pola & Bryson.

Stranded van Rameses B is voor mij wel een track die Escapism echt definieert, het dreigende in de track, het donkere en het cinematische, alsof er de drang is om weg te vluchten van iets. Als de track eindelijk op zijn hoogtepunt is vallen de drums weg vredige geluiden blijven over, maar niet voor lang, het dreigende komt weer terug en de track neemt je weer mee.

Album in zijn geheel

Sommigen tracks lagen mij aan het begin niet helemaal, zoals bijvoorbeeld Monrroe’s Winters Touch, ik was geen groot fan van de vocals tussendoor, maar de wat gewaagdere donkere elementen in de track vielen me dan wel weer goed. Ook vond ik de Technimatic remix van Dawning wat tegenvallen: de kick was voor mij net iets te aanwezig.

De tracks Feel Good, Connection en A Million Colours brengen een grote dosis positieve en zonnige vibes! Dan nog Save Yourself is leuke track, al eerder kwam Nelver langs bij Galacy en het is goed om een Liquicity release te zien.

Dan nog Nymfo’s Apple Tree. Nymfo is geen nieuw gezicht bij Liquicity, hij draaide afgelopen zomer op Liquicity Festival, heeft een remix op Escapism 3 en verschillende collabs met Maduk. Apple Tree is een rustige track en er is veel aandacht voor de vocals. 

De twee laatste tracks: Glow Worm en Echo. Glow Worm komt na Stranded van Rameses B en heeft hetzelfde dreigende element. In de track Echo lijkt die rust waar naar werd gezocht in de voorgaande tracks, eindelijk gevonden.

Al met al vind ik Escapism 4 een zeer goede release: Liquicity laat zien dat ze veelzijdig zijn en dat het label een fantastisch aanbod in allerlei soorten liquid drum and bass.

Escapism 4 kopen? Ga naar iTunes of https://store.liquicity.com/product/escapism-4-download/

Add comment

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Advertisement