DrumandBass.nl
Nexus
Home » Review: Nexus

Review: Nexus

Nexus
Op 9 januari 2016 bezocht ik de eerst editie van Nexus, een nieuw dubstep en drum and bass concept georganiseerd door Elmar van Eijk a.k.a Baromar. Het strijdveld van dit nieuwe concept was de  Amsterdamse Panama, waar alle twee de zalen open waren en tijdens Nexus in het teken stonden van de vetste drum and bass en dubstep tunes.

De grote zaal (Area 1) werd voorzien door: Maztek, Muzzy, Darkstepwarrior, Urbanstep, Extra Terra, Karimooo, Robokop, Baromar, Blobby & Kapitein Donsbaard. De kleine zaal (Area 2) werd gehost door Dubstep Nederland die: Dubploc, DJ Hlava, KonviK en Melle geregeld hadden.

De avond begon met twee locals die de kans kregen op het hoofdpodium van Panama hun kunsten te vertonen. Kunsten die deze twee dan ook zeer zeker hebben vertoond. Blobby en Kapitein Donsbaard hebben, terwijl Panama langzaam aan het vollopen was, namelijk geen genade getoond. Als dit het begin was, hoe hard ging deze avond dan wel niet worden!? Ondanks dat ik het voor een opening-set misschien iets te hard vond, waren de technische skills van de heren on point en ik vond daarmee dat zij het hoofdpodium van Panama zeker hebben verdiend!

Hierna nam Mr. Nexus himself the wheels of steel over, Baromar! Persoonlijk vond ik dit een van de betere sets van de avond, dit kwam vooral omdat er veel variatie in zat, iets dat ik in een set graag hoor. Ik heb dit uurtje veel genres voorbij horen komen, het ene moment stond je los te gaan op vieze dubstep en drum and bass, terwijl het andere moment er glitch-hop uit de speakers rolde. Ik vond dit laatste persoonlijk heel tof, omdat ik vind dat er in Nederland veel te weinig met dit genre wordt gedaan.

Nexus

(foto door: Lumen Lineas)

Toen waren we weer een uurtje verder, de nacht is inmiddels aangebroken en zaal twee, die werd gehost door Dubstep Nederland ging ook open. Ondanks dat ik het een lastige keuze vond, heb ik toch besloten dit uurtje te gaan kijken naar Duploc in Area 2. De Belg draaide super diep en relaxed, maar toch met een beat waar je lekker los op kon gaan. Dit waren tunes waar ik op dat moment echt heel blij van werd. Ik ben de volgende dag ook meteen nummers van Duploc gaan luisteren, omdat ik dit uurtje echt zwaar heb staan genieten!

Ja en vervolgens was het toch echt tijd voor de man waar ik eigenlijk voor kwam: (dat rijmt) Muzzy! De Engelse dj/producer, die wij kennen van het label Monstercat, heeft een week nadat hij het Liquicity Winter Festival als een baas afsloot zijn kunsten in Panama nog eens netjes overgedaan. Muzzy’s set bevatte uiteraard veel eigen nummers, maar ook veel drum and bass hitjes. Maar Muzzy was er ook niet vies van  dikke neurofunk bangers te gooien, wat het publiek heel goed opvatte.

Ik heb op de set van Muzzy heerlijk gedanst en was best uitgeput. Iets wat niet handig is bij de volgende artiest, Maztek. De dj/producer die zich vooral richt op harde neurofunk en onder andere muziek heeft uitgebracht op labels als: Renegade Hardware en C4C. In een woord beschreven, was Maztek zijn set: bruut! Hij toonde geen genade en de bezoekers van Nexus vonden dit dan ook natuurlijk helemaal geen probleem.

Hierna kwam DarkstepWarrior even laten zien wat hij in huis heeft. Het was wel duidelijk dat er vanaf dit moment er geen chillout meer te bekennen was. DarkstepWarrior heeft Nederland met zijn debuut in laten zien dat je met deze ginger geen grappen moet maken. Ook deze set was bruut en vol met duplates. Ik durf dan ook te zeggen dat dit zeker niet de laatste keer zal zijn dat je DarkstepWarrior op een line-up in Nederland zult zien.

Tja en dan is de avond al weer bijna voorbij. Maar niet voordat twee lokale helden die niet meer weg te denken zijn uit onze scene dit feestje even dik kwamen afsluiten! Het was tijd voor Karimooo b2b Robokop. Ondanks dat de Panama langzaam aan het leeglopen was, bleven de echte strijders tot het einde. Strijders die op de laatste beats van de avond losgingen alsof zij nog energie hadden voor nog een hele avond. De twee draaiden vooral veel drum and bass, maar ook de wat hardere dubstep werd dit uurtje niet uitgesloten.

Conclusie

Toen de barman €3,50 voor een biertje vroeg dacht ik even dat hij een grapje maakte, helaas was dit niet het geval. Drankjes in Panama zijn ontzettend duur en ondanks dat de organisatie hier niks aan kan doen vond ik dit een groot min punt. Verder stond tegen het einde van de avond aan de muziek erg hard. Ik ben best wel wat gewend, maar hier lang staan was echt een aanslag op je oren.

Al met al was dit een zeer geslaagd nieuw dubstep / drum and bass concept in de Panama, waar jullie zeker nog meer van gaan horen. Het personeel van de venue was zeer vriendelijk en de sfeer zat er goed in. Ook waren de zitplekken in de zaal een groot pluspunt voor als je even wilt uitrusten, maar nog wel wilt genieten van de muziek. De sets waren technisch goed, ik heb bijna geen fouten gehoord over de hele avond. En ondanks dat er wat meer werd gefocust op de wat hardere kant van de genres, zat er veel variatie in de sets van de artiesten. Nexus is zeker voor herhaling vatbaar!

Add comment

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.