DrumandBass.nl
Home » Samenkomen op Nexus

Samenkomen op Nexus

Nexus /ˈnɛksəs/ zelfst.naamw. Herkomst: Latijn. Latijns woord voor verbinding.

Voorbeeld:  `Nexus brengt ravers bij elkaar.`

14479764_1181358748574281_4431309583900249463_n

Op zaterdag 19 november vond de tweede editie van Nexus plaats in de Panama te Amsterdam. Nexus betekent verbinden en als je binnen liep op zaterdag, dan was een van de eerste dingen die je opvielen dat het ze is gelukt om mensen te verbinden. Er waren dj’s uit drie landen die dubstep en drum and bass draaiden. Het publiek was enorm divers. Er waren bezoekers met een H&M kledingstijl, bezoekers die eruit zagen alsof ze net van een Gojira concert afkwamen, en alles er tussen in. Skaggers, rockers, skankers, hipsters, glovers en een professionele party Turk kwamen allemaal samen voor twee dingen: muziek en community. Ik vroeg me af wat daar achter zit en waarom ze hier op af kwamen.

Om daar achter te komen hadden de mannen achter Nexus wat tijd voor me vrij gemaakt op hun drukke avond. De heren van Nexus werkten eerder aan Dubbin in the Hoods in Zoetermeer.  Die eerdere plannen werkten niet helemaal zoals ze wilden, maar nu hebben ze een concept met de juiste balans tussen vieze muziek en een lekkere sfeer. Ze wilden een nieuwe concept en Twan kwam met de naam Nexus. Het team is ambitieus en werkt hard om al hun wensen uit te laten komen, ze hebben twee edities vooruit gepland. De volgende vindt plaats in het voorjaar. Later meer hierover.

Wie zijn de mensen achter Nexus?

Aan het roer staan Twan en Elmar. Elmar is ook wel bekend als Baromar en Twan is de grote man met de grote afro (waar je van af moet blijven). Elmar schrijft voor drumandbass.nl en vond het niet zo eerlijk om zelf te schrijven over zijn feest, dus werd ik gestuurd (als leek in de dubstep) om verslag te doen. Twan is het hoofd van alles wat met RAMPAGE (yeah, that RAMPAGE) te maken heeft in Nederland. Dat verklaart alle RAMPAGE shirts en waarom het snapchat account van RAMPAGE aanwezig was om de avond vast te leggen.

Naast die twee heren werkt Mark aan de financiële en administratieve zaken van Nexus. Heel belangrijk, want anders dan zou het niet zo goed uitgevoerd kunnen worden als dat nu gebeurt. Of dan zou het een keer heel goed gaan met een te groot budget en dan komt er geen volgende editie meer. Michael rondt het team af met als voornaamste taken vliegende keep (overal bijspringen als iemand het druk heeft, want hij is van alle markten thuis) en contact met het buitenland of dat nu agencies, artiesten of pers is.

Het team werkt democratisch en bestaat altijd uit vier mensen. Met een aantal impulsieve leden is het slim om te stemmen over ideeën, want als drie van de vier het een goed plan vindt, dan zal dat ook wel zo zijn. Tot nu toe lijkt deze manier van keuzes maken te werken.

Wat hebben ze uitgespookt?

Nexus heeft een mooie zaal geregeld, zieke artiesten gefixt en een moddervet feest neergezet. Nexus heeft mooie artwork en dat wordt verzorgd door Kees van Duin. De artiesten kenden twee standen: hard en harder! De avond begon met Gore.illa B2B Le Lion die een nog enigszins rustige set draaide waar je lekker op kan viben. De rest van de avond was stampen, springen, en gaan! Gaan! Gaan! De artiesten die Nexus haalt zijn best groot en laten zien hoe ambitieus ze zijn. Niet de grootste namen in de scene, maar zeker groot. DarkStepWarrior is naast Baromar resident. Een buitenlandse resident zie je niet vaak, maar staat ook in het teken van mensen met elkaar verbinden. Met Trolley Snatcha, Wonkap, Culprate en Mr. Multiplex als headliner maak je duidelijk dat je een serieus feest bent met grootste plannen. De headliners voor de volgende editie laat die lijn zien met een misschien wel nog sickere avond (Emalkay, MachineCode (LIVE!!) en Counterstrike). Naast dat het grote artiesten zijn, zijn ze ook best zeldzaam. Zo vaak treden ze niet op in Nederland, dus je wilt ze niet missen.

15094404_1230555360321286_556161691587569521_n

Als je nog nooit in de Panama bent geweest kan ik het aanraden. Het is een mooie, open en ruime zaal. Volgens de heren van Nexus is het een fijne zaal om mee te werken, omdat ze luisteren naar de inbreng van promotors. Omdat ze luisteren hebben ze nieuwe lichten en lazers. Man wat was dat een goed idee! De lichten waren prachtig en de sfeer vulde de zaal. Naast al deze lof voor een zaak in Amsterdam moet ik toch een paar minpunten aankaarten. De eerste is dat de rookruimte relatief klein is voor een zaal met zo’n grote capaciteit. Rond 1 uur (toen de zaal nog niet zo vol zat) zat het daar al behoorlijk vol. Het is ook een smalle, lange rookruimte, dus je moet door een menigte heen lopen voor een plek. Dat brengt me bij mijn tweede kritiekpuntje en dat is dat in een open zaal het snel opvalt als de opkomst laag is en dat was in het begin zo. Een deel van het publiek kon het niets schelen en die gingen gewoon los, maar een deel twijfelde een beetje.

De energie zat er goed in zaterdag. Vanaf Wonkap gingen het bizar hard. Persoonlijk vind ik dat er iets te vroeg gepiekt werd. Dat hield deze die-hards gelukkig niet tegen. Als je naar Nexus gaat, dan raad ik je aan om de week van te voren goed te slapen en fit te zijn.

Naast dat RAMPAGE aanwezig was hing er een sfeer die lijkt op die van RAMPAGE. Misschien is het de combinatie van dubstep en drum and bass. Misschien omdat ik het logo overal zag en het me onbewust beïnvloedde. Misschien was het de diversiteit in het publiek. Wat het ook was, Nexus heeft iets weg van het grootste feest van Europa en dat bedoel ik als groot compliment.

Conclusie

Nexus is een groots project met een ambitieus team er achter. Wie weet wat we kunnen verwachten in de toekomst. In de komende maanden weten we dat er twee feesten aankomen. Als je er van houdt om los te gaan, dan zie ik je bij de volgende editie!

Check hier: Nexus #3

Add comment

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.