DrumandBass.nl
Spektrum XL
Home » Party report: Spektrum XL Invites Blackout

Party report: Spektrum XL Invites Blackout

Spektrum XL invites Blackout
Vrijdag 27 november was het weer tijd voor een nieuwe editie van Spektrum XL, het Haarlemse drum and bass feest dat dit jaar hun 10-jarig bestaan viert. En deze editie hebben de organisatoren het Nederlandse label Blackout uitgenodigd om de avond te voorzien van een goede portie stevige drum and bass! Jurre was er bij en vertelt over zijn beleving van deze avond uit in Haarlem.

Toen ik de zaal kwam binnenlopen viel het stagedesign al meteen op. Het bedrijf 14k Visuals heeft uitgepakt met drie loopings van staal, die in de volgorde van groot naar klein stonden opgesteld in het midden van de stage. In de achterste kleine looping worden onder andere de namen van de dj’s geprojecteerd. Verder is er een connectie gemaakt van lichtbalken tussen de drie loopings, waardoor het door de diepte soms leek alsof je in een tunnel werd gezogen.

De avond begon met een set van de organisatoren zelf, Sektor en Subsequent. De mannen hebben het openen goed begrepen en draaiden hier dan ook naar. Al kwam er af en toe toch al een vies duister tintje tussen hun set door geglipt, dat de bezoekers subtiel liet weten dat ze zich konden voorbereiden op een harde avond.

Hierna nam Rido plaats achter The Wheels of Steel. Rido zorgde voor een gevarieerde set waarin de Tjech zijn eigen stijl binnen de drum and bass uit de speakers liet pompen. Voor de bezoekers was er geen twijfel meer mogelijk, dit feest was aan.

Na Rido was het tijd voor de labelbazen van het Blackout label, Black Sun Empire. BSE draaide zonder het van tevoren bekendgemaakt te hebben met de uit Nieuw-Zeeland overgevlogen Patrick van State of Mind. Dit was een b2b set waarop veel bezoekers (waaronder ikzelf) al gehoopt hadden en dat was niet voor niks. BSE en State of mind hebben het Patronaat compleet afgebroken! De heren hebben een twee uur durende set neergezet zonder enige genade. De ene na de andere harde neurofunk tune werd gedropt, en je kon merken dat het publiek op zijn piek zat.

Na deze b2b, waar ik eigenlijk nog even van moest bijkomen, verscheen de volgende Blackout artiest al op het podium. Het was inmiddels tijd voor de man die met zijn New Order EP heel de wereld heeft laten zien wat hij in huis heeft: Pythius. De Utrechtse producer, dj en Star Wars fan heeft veel eigen werk gedraaid en tussendoor neurofunk die menig stel benen, armen en kaakspieren goed aan het werk heeft gezet.

Omdat Pythius vanaf 04:00 uur draaide en Spektrum tot 06:00 door zou gaan was het de vraag of er nog iemand na hem draaide, of dat hij een set van twee uur zou gaan doen. Na een uur lekker te hebben gedanst op de beats van Pythius werd deze vraag beantwoord, er was namelijk nog een act. Subsequent draaide het laatste uur b2b met Ordure die werd neergezet als mystery guest. Deze twee mannen hebben het laatste uur keihard geknald en zij hebben het publiek dan ook een passende, stevige afsluiting van de avond bezorgd.

Al bij al was dit een nacht vol harde bass, stevige drums, goede sets en een liefdevol publiek, oftewel: een heerlijk avondje drum and bass! Spektrum XL: bedankt voor de toffe avond, en tot de volgende keer.

(De volgende editie van Spektrum XL zal 19 februari plaatsvinden. Ditmaal worden er in een deel van Patronaat bewegende vloerplaten neergelegd die meebewegen op muziek die gedraaid wordt. Dit concept in combinatie met de namen: Dub Phizix & Strategy, Mind Vortex, Posij, Ordure, Zazu en uiteraard Sektor & Subsequent belooft een vernieuwende avond te gaan worden. Kijk in de partyagenda voor meer info. )

Add comment

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.