DrumandBass.nl
Lenny
Home » Spotlight – Lenny

Spotlight – Lenny

Lenny
Spotlight is een nieuwe reeks van interviews die zich focust op lokale dj’s die naar onze mening meer erkenning verdienen! Voor de eerste editie hebben we Lenny uit Nijmegen uitgenodigd. Lenny draait al geruimte tijd mee in de drum and bass scene en is resident bij Impact – het grootste drum and bass evenement in Nijmegen. Ook host hij zijn eigen feest, Tactics. Hoewel hij het podium heeft gedeeld met talloze grote artiesten (zoals Andy C, Break, Fred V & Grafix) is de bescheiden Lenny vooral in Nijmegen bekend gebleven. Vandaar dat wij hem in de Spotlight zetten!

Stel jezelf eens voor.
“Ik ben Lennard Peters, 30 jaar jong. Ik denk dat ik nu een jaar of 17 drum and bass luister en een jaar of 10 aan het draaien ben. Op mijn veertiende was ik op mijn eerste drum and bass avond en sindsdien was ik verkocht. Op gegeven moment ga je plaatjes draaien en leer je mensen kennen die feestjes organiseren en kom je in het wereldje terecht!”

Hoe ben je begonnen met draaien?
“Ik ben begonnen als vj voor feestjes. Dit deed ik vooral in Diogenes, een pand in Nijmegen waar alleen maar studentenfeesten werden gehouden. Af en toe werden er ook drum and bass feesten georganiseerd, toen heb ik een paar keer achter de vj apparatuur gestaan. Je blijft tot laat op feestjes hangen en op een avond was ik vj bij Deflux. Op gegeven moment vroeg de dj ‘Doe je eigenlijk ook nog wat?’ ‘Ja, ik ben de vj.’ Uiteindelijk heeft Thumpa me op een obscure afterparty het één en ander geleerd over draaien en daarna ben ik er serieuzer mee aan de slag gegaan.”

Impact poster van Lenny
Dit is een van de tientallen posters met Lenny’s naam erop. Deze is ondergekalkt door iedere dj aanwezig.

Je bent er dus echt ingerold?
“Ja, het was lachen, alles is vreemd voor je, maar al snel kwam ik erachter dat ik hier wat mee wilde gaan doen. Ik heb oude Reloop draaitafels gekocht met een Behringer mixer, ging naar de platenwinkel om muziek te zoeken die fijn in de oren klinkt en heb vooral veel geoefend. Ik heb nooit muziekles gehad dus ik kon geen maten tellen of tonen horen. Je bent er gewoon mee bezig en het eerste wat je gaat proberen is om die snares in elkaar te krijgen. Dat lukte me op gegeven moment en op een dag zat ik in de auto en was het alsof iemand me met een stok op mijn achterhoofd sloeg. Ineens telde ik ‘1-2-3-4, 1-2-3-4, hé godverdomme!’ Toen ging het met draaien gelijk een stuk beter. Mijn eerste feestje was Contrast in Bergen op Zoom. Daar heb ik ook heel lang een residency gehad. En op gegeven moment ben ik in de crew van Deflux opgenomen en heb ik daar een tijdje de kar getrokken. Uiteindelijk ben ik in Nijmegen veel dingen gaan doen.”

Wat vind jij het vetste aan drum and bass?
“Ik vind niet perse een bepaalde stijl gaaf. Het gevoel dat je bij sommige nummers hebt is iets ontastbaars wat je hoort. Een liquid plaat kan het hebben, maar een snoeiharde crossbreed plaat ook. Het ritme en de snelheid vind ik wel het gaafste aspect. Wat me in het begin pakte, en wat ik nu wel mis, is de spacyheid van drum and bass. Oude drumfunk vond ik heel erg gaaf, lekker wazig. Drum and bass is heel ruimtelijk, het kan echt alle kanten op. Ik heb jaren in Doornroosje gewerkt als lichtman, en dan ben je op een ander feestje en dan denk je toch, “Dit is het toch niet.” Op Smackdown heb ik wel altijd plezier gehad, daar draaiden ze terror, hardcore en frenchore. Daar kan ik me ook wel mee vermaken maar ik merk dat wanneer het tempo onder een bepaald bpm  komt de boot snel vertrokken is (lacht). Drum and bass is niet in zo’n enorm stramien geduwd als four-to-the-floor muziek. Het gaat niet altijd boem-boem-boem, maar het kan ook tak-boem-tak zijn, of boem-tak-tak met offsnares en ga zo maar verder. Je kunt daar meer mee dan bijvoorbeeld hardstyle.”

Wat zijn jouw gaafste ervaringen met andere artiesten?
“Met Break heb ik héél veel plezier gehad gehad. Ook met de jongens uit Berlijn, Survey, heb ik altijd veel lol als ik daar ben. Met Fred V & Grafix zijn we voor een editie van Impact uit eten geweest dat was erg gezellig. Ik heb Benga ook een keer in de auto gehad. Die moest ik ophalen voor een optreden in Doornroosje en daar heb ik toen goede gesprekken mee gevoerd! Icicle is ook een toffe gast, die heb ik ook vaak zien draaien in Nijmegen. Die heeft een goede stap gezet door naar Londen te gaan. Nymfo heb ik veel gezien op feesten, daar kan ik het ook goed mee vinden.”

Lenny’s door Break gesigneerde plaat.
“Wicked to meet you, heavy party” – Lenny’s door Break gesigneerde plaat.

Op welke prestatie ben jij het meest trots?                                                                     “Dat is moeilijk te zeggen voor jezelf. Ik heb heel veel plezier gehad op het Bevrijdingsfestival een aantal jaar geleden. Op het hoofdpodium stond Give it Dub en wij stonden in de tent te draaien en in die tent ging het tot ver buiten de tent echt knetterlos! Ik hoorde ook dat Give It Dub niet helemaal knalde en als je dan de recensies van 3voor12 leest word je erg blij. Je merkt dan dat drum and bass alive and kicking is.

Het is ook iets waar niet veel mensen altijd heen zouden gaan, maar als het er is gaan mensen uit hun dak. Er dwarrelen heel veel mensen omheen. Het is anders geworden, omdat muziek door het internet veel toegankelijker is geworden. Je kunt nu heel makkelijk aan alle muziek komen terwijl je vroeger aangewezen was op de platen die beschikbaar waren.”

Je hebt na 10 jaar een eigen stijl ontwikkeld, wat kenmerkt jouw stijl?
“Dat ik me niet vastbind op één stijl. Ik kan rustig een plaat van Scar met Ivy Lab dubbeldroppen. Je moet niet in één straatje denken en vooral niet in je set. Je moet een verhalende lijn in je set hebben, je kan hard beginnen, dan wat afmatten met wat diepere tracks. Hier en daar wat feestplaten en het moet op een bepaalde manier met elkaar klikken. Variatie in mijn set vind ik erg belangrijk. Verder houd ik van rollende tracks, en vind ik het leuk om daarmee te experimenteren.”

Klute LP                                               To Lenny. Don’t break any more bones” – Toen Klute met een gebroken enkel op Schiphol aankwam om op Deflux te draaien (de held!) heeft Lenny hem opgehaald en verteld over de botbreuken die hij heeft meegemaakt. Dit resulteerde in een gesigneerde plaat met belangrijk advies van de beste man.

Heb je nog doelen die je wil bereiken?
“Ik ben bezig geweest met muziekprogramma’s en ik moet dat een keer onder de knie krijgen. In mijn hoofd heb ik wel ideeën. Soms zit ik in de auto, heb ik een idee en denk ik ‘shit daar moet ik eens wat mee doen’. Ik heb wel eens beat in elkaar gedraaid waarvan Dymond zei ‘godverdomme dat is gaaf, daar moet je wat mee doen!’. Helaas is dat er nooit echt van gekomen, omdat ik ook een 40-urige werkweek heb. Omdat ik geen muziekles heb gehad, hoor ik niet wanneer twee tonen mooi samenhangen. Dus wat voor mij leuk kan klinken kan voor iemand die wel muziekonderwijs heeft gehad gruwelijk kut klinken! Ik zou in ieder geval graag mijn emotie in een plaat willen kunnen leggen.”

Je hebt je eigen feest, Tactics. Hoe zou je je eigen feest omschrijven?
“Het is nog een vormend feestje. We zijn begonnen als een feest die verschillende stijlen aanpakten, ook buiten de drum and bass. Een avond begon bijvoorbeeld met drum and bass, gevolgd door dubstep, gevolgd door breakbeat etc. Er is zelfs een keer afgesloten met tribecore – techno achtige muziek! Tegenwoordig zijn we vooral met drum and bass bezig. Ik heb niet echt op een lijn van wat ik neer wil zetten. Ik kies vooral dj’s uit die ikzelf wel eens zou willen zien, of ik haal iemand binnen waarvan ik vind dat hij leuk draait. Ik vind het ook leuk om beginnende dj’s de kans te geven om te draaien! Je moet ergens beginnen, en ik heb zo vaak gehad dat ik het eerste of laatste uurtje had omdat ik een beginnende dj was.”

Meer weten van Lenny, check dan vooral zijn Facebook pagina.

Overigens vindt volgende week zaterdag de volgende editie van Tactics plaats!

Add comment

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.