DrumandBass.nl
Low5
Home » Spotlight – Low5

Spotlight – Low5

Low5

Andreas Gortz – bekender als Low5 – is nog maar kort bezig in de scene, maar dat zie je niet af aan zijn prestaties. Hij heeft  een aantal releases op Celsius, Vibration Records en Soul Deep, host zijn eigen feest in Roermond (Next Planet) en is geremixed door onze eigen Maduk. Als DJ heeft hij al opgetreden op Solar Festival, Spektrum XL en Wish Outdoor! Drumandbass.nl is speciaal naar Roermond gereisd om te kijken welke persoon zich achter Low5 schuil houdt. In zijn classy studio, met zijn eigen liquid tunes op de achtergrond, vertelde Low5 openhartig zijn verhaal.

Stel jezelf eens voor!
Ik ben Andreas, 23 jaar, ik woon in Roermond. Ik ben nu 2 jaar serieus met muziek bezig. Drum and bass is al van jongs af aan al een passie voor mij. Ik heb het leren kennen op Planet Jungle in de Azijnfabriek, waar John B  en Noisia draaiden waren toen ze nog niet bekend waren. Na een tijdje ben ik begonnen met draaien en met produceren, ik ben nu 2 jaar serieus met muziek bezig. Het was altijd een droom om op Planet Jungle te draaien, en toen dat gebeurde is mijn DJ carrière omhoog geschoten! De Azijnfabriek is op gegeven moment dichtgegaan en toen is Planet Jungle verdwenen. Later is het weer open gegaan en toen heb ik Next Planet opgezet.

Je zei dat je op Planet Jungle hebt kennisgemaakt met drum & bass, hoe kwam je daar terecht?
Haha, dat is echt al lang geleden. Ik was jong, 14 of zo, ik wilde dingen doen die niet mochten en we gingen altijd naar feesten. We gingen op een random avond naar de Azijnfabriek toe en toen was daar drum and bass. Vanaf dat moment was ik gelijk verliefd op het genre en sindsdien ben ik vrijwel elke editie aanwezig geweest. Ik dacht eerst nog dat het snelle dubstep was, maar inmiddels weet ik wel beter (lacht). Dubstep vind ik nog steeds heel gaaf.

Wat is je favoriete artiest?
Maduk is echt een groot voorbeeld voor mij, omdat hij nog niet zo enorm groot is. Lenzman, Etherwood, Random Movement, Bachelors of Science, Malaky en Ivy Lab ben ik ook een groot fan van. Ik ben echt een liquid mannetje.

Op je Soundcloud vond ik ook neuro tracks. Welke artiesten spreken je daarvan aan?
Optiv en BTK, sowieso! Dat zijn helden, net als Ed Rush & Optical. Mefjus en Emperor komen ook altijd met super harde shit, dat is een beetje de new-school neuro en dat vind ik ook echt fantastisch.

Als je moest kiezen tussen old-school en newschool liquid, waar ga je voor?
Ik denk dat ik dan nét voor de newschool kies, maar dat is echt op het nippertje. De sounds daarvan zijn wat dikker en cleaner. Dat hoeft niet altijd mooier te zijn, maar ik vind het net wat meer hebben. Ze konden vroeger ook de subs niet zo dik maken. De newschool liquid geeft wat meer warmte, het voelt als een dikkere sound.

Je bent drummer van huis uit. Hoe lang drum je, en hoe haal je hier je voordeel uit?
Vanaf toen mijn ouders gingen scheiden, 15 of 16. Ik zat in therapie omdat het slecht ging, en mijn therapeut vroeg me wat ik altijd al heb willen doen.  Toen ik ‘drummen’ antwoordde, zei de therapeut “Ga dat dan doen!”. Ik heb dat toen overlegd en ben gaan drummen. Ik heb nog in een bandje gespeeld dat het goed deed. We hadden in de finale gestaan van een bandtoernooi, Kunstbende, maar uiteindelijk is de band uit elkaar gevallen. Toen is drummen een beetje afgezakt, ik vond elektronische muziek sowieso vetter. Ik had een heel mooi drumstel en toen daar stof vanaf kwam vond ik dat zo zonde dat ik hem heb verkocht. Op zo’n ding moet gespeeld worden. Ik heb in totaal 3 jaar intensief gedrumd.

Bij het produceren gebruik ik de drums eigenlijk niet zo heel veel. Af en toe werk ouwehoer ik wel met Battery en Addictive Drums; dan ga ik wel flink aan ritmes zitten. Verder merk ik het niet heel erg. Ik voel de beat denk ik wel sneller dan mensen die niet gedrumd hebben. Ik merk al snel wanneer ik bijvoorbeeld een andere snare moet gebruiken.

Je zegt dat je muziek wil maken die meer is dan dansmuziek: Het moet je raken in je hart. Hoe bereik jij dat?
Misschien dat ik voor sommige mensen nog wel eens stoer overkom, maar eigenlijk ben ik best wel een pussy. Mijn liefde voor liquid is gekomen door de vriendin die ik nu heb. Ik was 3 jaar geleden met haar samen. Toen was het stukgelopen en ze had een week later een nieuwe vriend. Daar was ik echt kapot van. Ik ben toen vrij uit het niets ik liquid gaan maken, omdat ik daar mijn gevoelens in kwijt kon met vocalen en sounds. Ik heb ook nog een afpersing meegemaakt twee jaar geleden, en daar heb ik het ontzettend moeilijk mee gehad. Ik kon niemand vertellen wat er aan de hand was, en mijn verdriet en frustratie heb ik geuit door muziek te maken. Daarom voelt het voor mij vanuit het hart, want de dingen die ik heb meegemaakt kan ik daarmee kwijt.

In welke track heb je de meeste emotie zitten?
Moments is een track waar ik veel emotie in heb gestopt. Het gaat over de tijd dat het slecht met me ging. Elke dag voelde voor mij hetzelfde, omdat ik continu gefocust was op mijn problemen. Je geniet niet meer van het leven: Je staat op, je werkt, je eet, je slaapt, en begint opnieuw. Maanden lang. De track is misschien wat simpel, maar voor mij voelt hij perfect.

Wat wil je bereiken als artiest?
Ik ben natuurlijk artiest geworden voor de muziek, maar wie wil er nou niet bekend zijn? Ik wil heel graag tussen de wat grotere namen in de liquid scene komen. Ik hoef geen The Prototypes of Camo & Krooked te worden. Het gaat mij erom dat de echte DnBheads mij kennen en waarderen. Daarnaast wil ik ook wel die hardere Liquicity ‘liquid’ maken zoals Green Valleys. Dat noemen ze allemaal liquid, maar ik noem het zelf Liquicity. Het is een beetje een eigen stijl. Ik wil een release halen op Liquicity, en Hospital Records is echt mijn droomlabel. Ik zou er heel graag van willen leven. Ik houd ook heel erg van reizen, en wat is er nou mooier dan reizen voor muziek?

Hoe zie je de toekomst van drum and bass voor je?
Ik denk dat er niet zo heel veel gaat veranderen. Ik merk wel dat de neuroscene veranderd is. Het is groter geworden en heeft een hele andere sound gekregen. Dat soort ontwikkelingen gaan nog wel gebeuren, maar ik hoop dat het zo blijft als het nu is.

Wil je echt dat het níet mainstream wordt?
Het mag van mij mainstream te worden, maar ik hoop dat de scene daar niet door verandert. Dat denk ik ook niet, de Drum and Bass community is heel sterk met elkaar en dat vind ik heel tof. De sfeer is nu altijd goed, ik heb nog nooit ruzie gezien op een feestje. Dus ja, wat is de toekomst: Mooi!

Wat is een valkuil voor je?
Te veel bezig zijn met promoten. Ik ben best snel best ver gekomen, maar ik ben ook bang dat het net zo snel weer in kan storten. Daardoor verlies ik mijn focus op muziek af en toe. Mijn werk is ook een valkuil, ik heb een full-time baan. Als ik thuiskom heb ik nog te veel aan mijn hoofd en kan ik me niet focussen. Ik moet rust hebben om muziek te maken en alles wat me daarin kan verstoren is eigenlijk een valkuil voor mij. Andere labels of andere mensen die dingen zeggen kunnen me negatief beïnvloeden. Zo wilde Soulvent Records, die gister nog door Hospital zijn gepromoot, een tune hebben waar ik mee bezig ben. Zij hebben die weer doorgestuurd naar TC, en die heeft nu ook interesse getoond. De valkuil is nu dat er zoveel druk op me staat dat ik die tune niet echt met een gerust hoofd kan afmaken. Ik ben nooit echt tevreden, ik vind het altijd amateuristisch klinken.

De laatste tijd heb ik geprobeerd om muziek te maken voor de mensen, om verder te komen. Dit gaat me voor mijn gevoel minder goed af, en ik vind het ook minder leuk. Daarom denk ik nu, ‘fuck alles, ik ga mijn eigen muziek maken’. Ik ga weer puur op mijn gevoel af, en als mensen dat niet vet vinden, niet af vinden of wat dan ook dan is dat maar hun mening, dat maakt mij niet uit. Ik maak muziek voor mezelf en als andere mensen mijn muziek ook voelen met hun hart vind ik dat supertof. Dat is voor mij al genoeg. Ik heb me dit net een week geleden gerealiseerd. Het was echt een eye opener. Ik wil nu ook een aantal remixes en free downloads maken, omdat dat is waar ik nu zin in heb.

 4 tracks van Low5

 

Low5 heeft 3 tracks opgegeven die hij graag wil delen. De eerste is een free download – waar ikzelf ook gelijk gebruik van heb gemaakt. Liquid + Saxofoon = Fuck yeah!

Danny Darko – Los Angeles ft. Hannah Young (Low5 Remix)

Daarnaast een iets duisterder tunetje. Ik kan niet gelijk plaatsen onder welk subgenre dit valt, maar dat zie ik eerder als iets positiefs dan als iets negatiefs. Liquid vibe, maar neuro baslijnen. Nice.

Low5 & AK;Hash – The Walk

Natuurlijk kan de Maduk remix van zijn eigen track Rollercoaster niet ontbreken: Met deze indirecte release op Liquicity is Low5 al heel dichtbij het bereiken van één van zijn doelen!

Low5 & T:Base – Rollercoaster (Maduk Remix)

Ten slotte wil ik jullie allemaal even Moments laten horen. Deze track raakt me echt nu ik het verhaal erachter weet.

Low5 – Moments

Meer van Low5?

 

Bekijk Low5 op Facebook!

Maak gelijk ook kennis met zijn evenement: Next Planet! 16 januari is de volgende editie.

Add comment

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.