DrumandBass.nl
MC Conrad
Home » Terugkijken op 16 jaar drum and bass geschiedenis met MC Conrad

Terugkijken op 16 jaar drum and bass geschiedenis met MC Conrad

15 januari 2010, een kolkende en uitverkochte Melkweg was klaar voor een reis terug in de tijd. Drum and Bass icoon LTJ Bukem bracht zijn Logical Progression karavaan voor het eerst in 15 jaar naar de Melkweg in Amsterdam. Drum and Bass krakers van het eerste uur raasden 7 uur lang door de Melkweg alsof de tijd had stilgestaan. Dat smaakte naar meer voor LTJ Bukem, een vervolg moest komen. 14 januari viert hij samen met o.a. Goldie, Fabio, Doc Scott en MC Conrad de 16de verjaardag van Logical Progression. Met laatstgenoemde kijken we terug op 16 jaar drum and bass geschiedenis.

Voor het ontstaan van drum and bass moeten we terug gaan naar het einde van de jaren ’80. London vormde in die tijd het mekka van de rave. Een tijd zonder grenzen en beperkingen waar een jonge Conrad zijn eerste stappen richting drum and bass zette. MC Conrad: “Ik was bezeten van hip hop. Het waren de beats en de rhymes die me pakten. Ik zocht de grenzen van de muziek en vond de energie en de passie terug in de rave scene.” Het is de tijd van grote warehouse raves als ‘Telepathy’ waar Conrad in aanraking komt met jungle. MC Conrad: “ In eerste instantie kwam ik er alleen om te feesten. Ratpack introduceerde als eerste de combinatie DJ/MC. Voor mij was dat de ideale combinatie tussen hip hop en rave.

Het duurt niet lang voordat Conrad zelf de microfoon ter hand nam. MC Conrad: “Ik kende al veel dj’s en in 1990 kreeg ik tijdens een set van Jumping Jack Frost een microfoon in mijn hand geduwd. Ik deed mijn ding en kreeg lovende reacties. Ik heb zelfs nog met Carl Cox opgetreden.” Het was een goede vriend die hem aan LTJ Bukem voorstelde. MC Conrad: “Hij dacht dat mijn stijl goed bij de muziek van LTJ Bukem zou passen en stelde ons aan elkaar voor. Bukem was toen al een buitenbeentje in de scene. Hij had zijn eigen kijk op de muziek. Daar paste mijn flow perfect in. Na een paar eerste onwennige optredens klikte het en sindsdien zijn we onafscheidelijk.”

In 2011 vieren Bukem en Conrad een jubileum, al 20 jaar treden ze samen op. MC Conrad: “ In 20 jaar tijd ben ik niemand tegen gekomen die zo goed bij mij past als Bukem. Op het podium is er sprake van een complete synergie. Wij geven elkaar de ruimte te excelleren en te experimenteren.” In 20 jaar tijd is er veel veranderd. Van de verkoop van vinyl uit de kofferbak tot een volledig digitale muziekscene. MC Conrad: “Technologie heeft de wereld doen veranderen. Het heeft de afzetmarkt vergroot. Ik had nooit durven dromen dat we in uithoeken als Rusland en China zouden optreden. Dankzij internet is drum and bass aan een tweede leven begonnen. Ik ben trots dat al het harde werken en opoffering ervoor heeft gezorgd dat we nog steeds volle zalen trekken.

MC Conrad

14 januari wordt een speciale avond. 16 jaar geleden was de eerste editie een ware mijlpaal. MC Conrad: “We hadden samen met Fabio een clubavond genaamd Club Speed in de Milk Bar in Soho. Maandenlang was de dansvloer leeg en van het ene op het andere moment sloeg het aan. Rijen dik stonden mensen voor de deur te wachten om binnen te komen. We hadden op het succes kunnen teren maar we besloten een groter podium te zoeken. In Ministry of Sound organiseerden we in 1995 de eerste Logical Progression. Een enorme gok die goed uitpakte. Het was een ongelooflijk succes en is nog steeds het hoogtepunt uit mijn carrière. Want dat was het moment dat we beseften dat we aan iets groots bezig waren.

15 jaar lang was Logical Progression een Londens onderonsje. Tot vorig jaar toen Bukem en Conrad voor één keer een uitzondering maakten. MC Conrad: “ De Melkweg was de eerste club waar we buiten de UK optraden. Amsterdam was de deur naar de rest van Europa. Nederland was het eerste land buiten Engeland waar onze muziek aansloeg. Nederland is klein en progressief, nieuwe muziek landt er als eerste. Het is een goede graadmeter voor succes in andere landen. Daarbij hebben we altijd al een zwak gehad voor Amsterdam. We zien het als onze tweede thuisstad.

14 januari wordt Conrad op het podium geflankeerd door twee oud gedienden. MC Conrad: “Ik heb twee MC’s gezocht die de old school sfeer snappen en me aanvullen. Moose behoort tot het drum and bass meubilair. Hij heeft de scene mede opgebouwd en is nog steeds een veel gevraagd MC. Warren G was nooit echt betrokken bij Good Looking en onze feesten. Desalniettemin past hij perfect in de line-up. Warren G is nog steeds één van mijn helden. Hij komt uit de reggae hoek en vult de avond perfect aan.” Tegen de regels in vindt Logical Progression voor de tweede keer plaats in de Melkweg. MC Conrad: “Het was zo’n legendarische avond dat we direct hebben besloten het nog eens te doen. Met gast optredens van Goldie, Doc Scott en Fabio hebben we het beste wat die tijd te bieden heeft.”

1 comment

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Erg tof interview, maar de Melkweg was toch niet de eerste non-UK club met een officieele Logical Progression? Zo was er ook een in 2005 in Club Fuse in Brussel met Bukem en Doc Scott, een legendarische avond! Ik heb de poster hier nog steeds hangen… 🙂