DrumandBass.nl
Home » Interview: WTF, de gekte van het oosten

Interview: WTF, de gekte van het oosten


WTF!? Dat was mijn reactie toen ik de line-up zag voor aankomende editie in Nijmegen. Fabio & Grooverider, Dillinja, Ed Rush & Optical, Drumsound & Bassline Smith, LTJ Bukem in de hoofdzaal en in de tweede zaal werden laatst casual de namen Mefjus, Hypoxia en Volatile Cycle bekend gemaakt. In een jaar tijd is het knotsgekke evenement in Doornroosje uitgegroeid tot het grootste indoor feest in het oosten van Nederland. Dat gaat natuurlijk niet ongemerkt, hoog tijd om eens te kijken wie er nou achter deze gekte zit. Rafaël sprak met de hoofdorganisator van WTF: Thijs Custers. Een man met een duidelijke visie én, hoe kan het ook anders, een goeie dosis humor!

 

Hoi Thijs. Leuk dat je dit interview wil doen voor Drumandbass.nl!  Vertel eens wat over jezelf.
Ik ben Thijs Custers, ik ben 26 jaar, ik woon in Nijmegen, ik studeer International Entertainment, Music & Event Studies in Tilburg en ik ben muziekfanaat!

 

Je doet daarnaast nog meer, toch? Een feestje organiseren…
Oh ja, dat ook nog!

 

WTF zit in een stroomversnelling de laatste tijd, de line-ups gaan exponentieel de lucht in. Hoe is dat gegaan?
Snel, heel snel.

 

Hoe komt dat denk je?
We hebben heel veel moeite gestoken in de voorbereiding om te kijken naar wat WTF is als concept. Ook hebben we heel veel input vanuit het promoteam. Dingen als dildoraces en dat soort gekkigheid komen daar vandaan. Ze zijn mega betrokken en echt helden, als een familie! Als je alle DJ’s thuis zou laten en hun het feest zou laten doen heb je echt een heel raar feest. Ik weet niet of het goed is, maar je krijgt wel freaky shit hahaha! Die mensen zijn echt gek, echt gestoord, props.

 

Die snappen de WTF vibe!
Ja, een hoge WTFactor.

 

 

‘Een feest hoort meer te zijn dan alleen een line-up en een zaal.’

 

 

Laten we daar maar gelijk op inzoomen. Wat maakt WTF? Wat is jullie visie?
Onze visie is geïnspireerd op illegale raves. Als je naar een rave gaat wil je ontsnappen uit de sleur, je dagelijkse bezigheden, je werk. Je wil gewoon de tijd nemen om te genieten, een soort mini-vakantie met al je vrienden. Op een rave zijn geeft een onwerkelijk gevoel, en we willen dat mensen op WTF ook iets onwerkelijks meemaken en de wereld om hun heen kunnen vergeten.

 

Hoe doe je dat?
Dat is best wel een uitdaging. Als je een illegale geeft heb je zo’n gevoel veel sneller omdat je op een plek bent waar het eigenlijk niet kan. Je komt daar ook altijd de raarste dingen tegen.  Het is best lastig om dat in Doornroosje te doen, want hoe krijg je die onwerkelijke ervaring in een locatie die gemaakt is voor feesten? De benadering is heel anders. Je kan niet zoals in een oud fabriekspand een schroef in de muur knallen, dat gaat niet zomaar. Verder bestaat het hele productieteam van WTF – lasers, visuals, artwork, etc. – uit allemaal mensen die uit de lokale scene komen.

 

Om dan de vraag even te beantwoorden van wat jullie anders doen:  Zou je kunnen zeggen dat je meer een gevoel of ervaring verkoopt dan andere feesten?
Ja! Ik vind zelf ook dat grote feesten vaak de plank mis slaan daarin. Een feest hoort meer te zijn dan alleen een line-up en een zaal. Wij willen dat mensen “WTF” zeggen zodra ze binnen komen. Dat proberen we nu ook met alles, van video’s met Jezus erin tot aan dildoraces en meer. Niet je standaard drum & bass avond maar gewoon iets geks!

 

Jezus spreekt zijn support uit voor WTF in dit gave promofilmpje.

 

Wat willen jullie qua muziek overbrengen?
Ik denk dat er een paar dingen zijn bij ons meetellen. Zo vinden we dat tegenwoordig de muziek te snel gaat. Dingen leven niet lang genoeg als je het mij vraagt en daarom willen we breed inzetten van oldschool tot aan neurofunk. Dat is ook iets wat we mee hebben gekregen van de underground. Vroeger, en dan bedoel ik way back, had je alleen house muziek, en daar zat alles in: Techno, jungle, etc. Die diversiteit willen we ook in de loop van zo’n avond hebben. Je wilt openen met chille vibes, en aan het einde mag het best knallen met neurofunk of misschien zelfs crossbreed als de avond zich daarvoor leent.

 

Zou je zeggen dat je probeert om hoe mensen vroeger naar drum & bass keken terug te brengen?
Ja, en het liefst wel zo dat iedereen ervan kan genieten. Soms zal dat wringen, soms als iemand ergens helemaal weg van is. Maar ja, ook voor die persoon zal er iets zijn die avond wat hij helemaal te gek vindt! Verder willen we onze line-ups echt speciaal houden zodat iedere avond van WTF uniek is.

 

Een unieke combinatie artiesten.
Dat, maar ook artiesten die niet vaak in Nederland te vinden zijn. 

 

Wat kunnen we de komende tijd verwachten van WTF?
We willen het balletje die we nu hebben opgegooid hooghouden. Het is veel sneller gegaan dan we hadden verwacht en we zien dat er een soort movement is ontstaan. We hebben binnenkort de grote editie met zo’n beetje alle halfgoden van de drum & bass. Aan het begin van het verhaal leek ons dat het aller vetst, en nu zijn we al zo ver!  We willen die support ook teruggeven door het publiek inspraak te geven, bijvoorbeeld met polls over artiesten. Ik denk dat we daarna weer voor een kleiner publiek gaan om het persoonlijk te houden.

 

Klinkt alsof je WTF onderdeel van Nijmegen wil maken en niet van jou?
Precies dat, exact! Nijmegen is één van de eerste steden die een clubcultuur heeft ontwikkeld. De nieuwe generatie lijkt daar niet altijd bewust van te zijn en daar willen we verandering in brengen. Er zit een heleboel jong bloed in Nijmegen, Icicle is hier ook zijn drum & bass carrière begonnen. We willen dat Nijmegen groot wordt en dat er meer grote spelers uit deze hoek komen.

 

Hoe zie je dat dan voor je? WTF is nu al zo groot dat er niet veel ruimte is om kleine artiesten een kans te geven. Misschien één of twee per editie, maar dat lijkt me te weinig als je echt talent naar voren wil brengen.
We proberen dat ook wel te doen buiten WTF om, we helpen waar nodig. Maar we hebben tot nu toe iedere editie een artiest op de Mainstage gehad die nog nooit zo’n gig heeft gehad en dat is misschien wel genoeg. We hebben Kappie laten afsluiten en als je ziet wat hij voor groei heeft gemaakt in de tussentijd, dat is echt verbluffend. Hij gaat er helemaal voor en er zijn meer van dat soort mensen in Nijmegen. Over tijd willen we veel meer van dat soort mensen een plek willen geven op het podium. De ene keer zal dat een opener zijn, in Kappies geval was het een afsluiter, dus niks is onmogelijk wat dat betreft. Dan wil ik ook gelijk in dit interview zeggen: Local talents, step up your game! Het kan gewoon!

 

Waar zie je WTF over 5 jaar?
Mij lijkt het interessant om in de zomer iets vets outdoor te gaan doen. In Amsterdam heb je Liquicity en dat loopt echt heel erg goed en we denken dat het oosten van het land ook wel een outdoor drum & bass event kan gebruiken. Eventueel iets met een record label doen lijkt me ook geen verkeerd idee.

 

 

De line-up van WTF. Allerlei grondleggers van de drum & bass bij elkaar!

 

 

Wat dacht je toen Trump president werd?
WTF!?

 

Jullie willen mensen “WTF” laten denken, dus ik kan me voorstellen dat jullie interessante brainstormsessies hebben. Wat is jullie gekste idee so far?
Nou, we wilden de eerste editie eigenlijk iets doen met bodybuilders. We wilden vrouwelijke bodybuilders een soort show laten geven op het podium tijdens de drum & bass, maar het is zó moeilijk om dat gefikst te krijgen!

 

Die mensen vinden lijkt me al moeilijk.
Ja. Dansers zijn wel te vinden, maar vind maar iemand die spieren kweekt for a living én dat wil doen, daar komt een bepaalde attitude bij kijken. En om bij die mensen dan te zorgen dat ze daar komen te staan zonder dat ze het gevoel hebben dat ze belachelijk worden gemaakt, dat is echt wel een challenge. Zo graag wil je dat, en je respecteert die mensen ook gewoon want het is gewoon vet als ze dat doen. Drum & bass is van die pompmuziek, dan moet daar een pompend ding bij. De volgende edities gaan er meer van dat soort dingen komen en zullen we verder gaan dan welk ander feest dan ook – tenminste, dat gaan we proberen! We gaan proberen verder te gaan! Ik heb me echt een portie wazige shit gezien hoor en sommige dingen gaan we niet kunnen toppen, maar we gaan ontzettend hard ons best te doen om de WTFactor ongeëvenaard terug te laten komen.

 

Heb je al een idee waarvan je echt denkt “JA!”? Kun je een tipje van de sluier oplichten?
We zitten te denken om voor de volgende editie een dresscode te doen: Badjassen en opblaasdingen. We hopen dat mensen dat oppikken en als het goed is kom je dan al redelijk in de buurt. Verder zal de koning van WTF de volgende editie aanwezig zijn, wie dat is laat ik even in het midden. En wat we verder nog gaan regelen… Dan zegt zo’n bodybuilderverhaal eigenlijk al wat over hoe gek we kunnen denken, iets van dat caliber.

 

Wie staan er op het verlanglijsje?
Sowieso een liveset van Icicle! Ik wil hem graag een podium geven hier in Nijmegen. Verder Rockwell… Calibre vind ik ook heel dope.

 

Wat is je favoriete kledingsstuk?
Dat is toch wel mijn Star Wars badjas met allemaal stormtroopers erop. Die wil ik wel aan de volgende editie.

 

Bedankt voor het interview!

Je leest het: WTF is meer dan een feest. Zaterdag 4 maart is de grootste editie tot nu toe, koop je tickets hier!

Add comment

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.