8 maart, 2017

WTF XXL: Ja euhh.. WTF?!?!

gepost door: Elmar

WTF?!

 

WTF. De artwork. De dildorace op het toilet. De dwerg verkleed als koning die op een troon (lees: sofa met planken) naar binnen wordt getild en vervolgens op het podium op een trommeltje aan het hengsten is, de fietspomp waarmee ik op het podium alles en iedereen probeerde op te pompen, de organisatie die ineens rondloopt in badjassen, het WTF Journaal, Jezus die zijn zegening uitspreekt over het feest in de promovideo. En had ik het al gehad over de dildorace op het toilet? WTF?!??!!1!!!ñóå*%Q*)(#^)*&)_

 

Het concept

WTF is één grote lange vinger naar al die veel te serieuze organisaties die het gevoel hebben dat alles maar stijfjes en “professioneel” moet gaan. Het is een feest, geen uitvaart! WTF is kolderiek en toch hard, het is clownesk doch gezellig, het is kluchtig maar luchtig, het spat zowel van koddigheid en snaaksheid als vakkundigheid en beroepsmatigheid. Het boeit allemaal niet zo veel hier en toch staat de organisatie als een huis. De artwork is een random verzameling onsamenhangende zaken en het springt in het oog als blote vrouwen in Mekka. Wat mij persoonlijk enorm aantrekt is de complete dualiteit van het hele event. Er staat enerzijds dus een dwerg verkleed als koning op een trommeltje te slaan op het podium, maar anderzijds is de line-up dermate belachelijk dat ze Mefjus in de “kleine” zaal moeten stallen. Dat brengt mij bij punt twee.

 

Wahed de fuck?!?!?!

 

De uitvoering 

Je moet natuurlijk als je zo’n houding hebt als ze bij WTF hebben wel zorgen dat je het kan maken. Dus wat doe je? Je gooit even een van de heftigste old school dnb line-ups die ons land ooit heeft gezien. Ik persoonlijk ben een schande voor het vak aangezien ik totaal niet van de échte old school gouwe ouwe drum n bass ben. Ik houd niet van jungle, liquid is ook niet mijn ding, en toch had zelfs IK toen ik deze line-up voor het eerst zag zoiets van WTF?????

Wat is het raarste dat je ooit backstage hebt meegemaakt? 

Hypoxia (Maxim): Dnb is kei saai, er gebeurt niet zo veel backstage, we zijn allemaal losers. Ik heb zot veel spijt dat ik geen tropical house draai. Dnb zuigt. Eigenlijk wilde ik r&b maken maar ik ben dyslectisch dus nu is het d&b.

Hypoxia (William): Ik ken een dj die ervan houdt meisjes in de backstage in de bezemkast af te steken.

Red Lebanon: Iemand probeerde me ooit een boom met takken aan te smeren.

Mr. Multiplex: Iemand z’n gezicht zien wassen in de pleebak. Ik wilde ‘m waarschuwen maar het was al te laat dus toen wilde ik niet meer met ‘m praten.

Mefjus: Ik was op een feest in Linz, waar ik vandaan kom, en er lagen er twee te neuken op een bank terwijl The Panacea aan ’t draaien was.

Optical: Ik kan je het ergste echt niet vertellen haha. Ik weet wel nog dat ik ooit in Seattle draaide op St. Patrick’s Day en dat ze toen een stuk of 12 midgets op het podium neer hadden gezet om rare dansjes te doen. Dat was grappig.

Ik heb echt wel artiesten voor m’n neus gehad die al wat langer rondlopen in ’t wereldje maar buiten DJ Hype denk ik niet dat ik ze ZO legendarisch heb meegemaakt als Fabio & Grooverider, die niet voor niets de Godfathers of Drum n Bass genoemd worden. Dillinja en LTJ Bukem gaan ook al zo lang mee dat ze waarschijnlijk nog een levende triceratops als huisdier gehad hebben. Die gasten draaien al zo lang mee dat de gemiddelde leeftijd van de bezoekers lager is dan hun carrière lang. Stiekem ben ik een klein beetje schandalig aangezien ik dus eigenlijk niets met deze tak van dnb heb, maar deze avond gebeurde iets magisch, wat mij bij m’n derde punt brengt.

 

WTF?!?!?!?!?!!11!!!!1!1

 

De vibe

Ik liep namelijk een rondje door de grote zaal tijdens LTJ Bukem, wat van alle headliners toch wel de softste en meest soulful artiest te noemen is, en deze muziek die me normaal nooit wat deed, die ik zelfs saai durfde te noemen, viel ineens op zijn plek. Het kwartje viel eindelijk voor deze verlegen jongen. Ik voelde de hele vibe van het publiek op deze ware genietmuziek. Ik voelde de rollende drums en de schelle snares, in plaats van zaagneuro een keer harmonieuze melodieën. Ik probeerde me in te denken hoe deze muziek 20 jaar geleden moet zijn ervaren en het viel allemaal op zijn plaats. Wat vooral opvallend was is dat deze vibe ook in de andere zaal aanwezig was. Na alle Blackouts en Korsakovs en Noisia Invites te hebben meegemaakt de afgelopen tijd was het echt tof om een keer iets voor mij nieuws mee te pikken en zelfs tijdens de absolute sloopset van Mefjus waarin hij echt boven zichzelf uitsteeg bleef de vibe van de grote zaal een beetje hangen.

 

Wat vind je tof en minder tof aan Nederland?

Hypoxia (Maxim): Tof zijn de drugs en de hoeren. Jullie zijn wel arrogante klootzakken. Toffe arrogante klootzakken.

Hypoxia (William): Jullie hebben KFC! Dat hebben wij niet. Heineken is het kutst.

Red Lebanon: Regen is kut, wiet is chill. En ik hou van Hollandse vrouwen. Ze smaken naar poep en naar pis. Ze zijn vies.

Mr. Multiplex: Dat junglist massive niet ons volkslied is, dat is kut. Wat vind ik chill? Pure wiet roken.

Mefjus: Ik hou van de mensen hier, maar ik hou niet van het gebrek aan bergen.

Optical: Ik vind oprecht alles chill hier. Dit is een van de weinige landen waar ik zo ongeveer liever ben dan thuis.

En dat is dus ook het toffe aan Doornroosje. Je hebt overal in de zaal ruimte, ook al is het volle bak. En geloof me, het is hier volle bak. In allebei de zalen kan je overal gaan en staan en is het toch overal stampvol. En overal is de sfeer geweldig. Dit komt ook zeker door de DJ sets die gedraaid worden. Wat een mooi bruggetje is naar punt 4.

 

WAT DE NEUK?!?!$!$()%)%

 

 

De sets

Want uiteindelijk tappen we hiervoor die flappen uit de muur. Omdat ik altijd alleen aan artiesten zo ver krijgen om 4 korte fucking vragen te beantwoorden al een dagtaak heb is het voor mij vaak lastig om veel mee te krijgen van de sets maar ik heb op WTF denk ik voor het eerst sinds dik een jaar ook weer eens behoorlijk wat muziek meegekregen op een drum n bassfeest. En WAT voor muziek zeg. Red Lebanon is de grootste old school dnb liefhebber die ik ken dus die weet echt als geen ander hoe hij deze avond moet openen. Het zegt genoeg over de kwaliteit van zijn openingsset dat LTJ Bukem vraagt of Bas 5 minuten langer doorgaat met draaien omdat hij van de muziek aan het genieten is. Bukem zelf gaat op de soulful vibetour, en Multiplex in de Purple Room doet hetzelfde. Het valt me op dat Multiplex echt al een stampvolle zaal heeft. Bij Mefjus daarna is het al helemaal erg, die draait echt voor een volledig dichtgepakte ruimte. Heerlijk. Fabio & Grooverider zijn natuurlijk de grote sterren vanavond en die hebben ook een vrij imposant publiek, maar ik denk dat de crowd van de avond award toch naar Ed Rush en Optical gaat, die trouwens ook echt boven zichzelf uit lijken te stijgen.

 

VLNR: Grooverider, Dillinja, Fabio, Drumsound & Bassline Smith, Ed Rush, LTJ Bukem, Optical, rolkoffer

 

Nogmaals: de muziek is vanavond echt op een ander niveau. Liefhebbers van vrijwel elke mogelijke tak van drum ’n bass worden hier op hun wenken bediend. Eigenlijk is alles gewoon stampvol van begin tot eind. Dillinja in de Red Room en Hypoxia en Volatile Cycle in de Purple draaien allemaal precies wat je van ze kan verwachten maar dan beter.

Wie is je favoriete persoon in de drum ’n bass scène?

Hypoxia (Maxim): Mark van June Miller

Hypoxia (William): Ja, Mark voor mij ook.

Red Lebanon: Ben (Ed Rush).  Op m’n eerste grote gig draaide hij ook en hij kwam uit zichzelf een babbeltje maken met me. Hij is heel toegankelijk als persoon.

Mr. Multiplex: Op ’t moment? Blade Runner is een baas.

Mefjus: Jij! Ik heb nog steeds een polaroidfoto van ons op m’n koelkast hangen die gemaakt is op Korsakov met nieuwjaar!

Optical: Mijn broer Matrix!

 

Een speciale mention wil ik dan tot slot nog even voor Drumsound & Bassline Smith, want Simon heeft de tent ECHT gesloopt. Het enige wat er eigenlijk nog aan ontbrak deze avond was wat toepasselijk kwalitatief hoogstaand dancefloor geweld, en deze man heeft het geleverd ook! Op Korsakov XL vond ik het al ziek wat hij liet zien samen met Loadstar maar deze complete demarrage aan heftige muziek gaat écht next level. De ene na de andere functionele doubledrop vliegt je om de oren. Chapeau hoor. Het zegt genoeg over het hele feest dat de zaal ook nu na 6 uur ’s ochtends nog steeds ramvol gepropt staat. Wat mij brengt bij het belangrijkste van het report: De conclusie!

 

Conclusie

WTF?!

 

De volgende. Iets met een ijsklont en z’n matties en neef.

 

Hoort ananas op pizza?

Hypoxia (Maxim): ZEKER WEL!

Hypoxia (William): Ja.

Red Lebanon: JA! M’n tegenstribbelende vriendin zegt nee maar die moet je negeren.

Mr. Multiplex: In de volksmond wel maar als je normaal nadenkt hoef ik daar geen antwoord op te geven toch? Waar komen ananassen vandaan? Niet van hawaii.

Mefjus: Nee.

Optical: Nee. Geen sprake van. Never nooit niet.

 

Oh en btw, de volgende WTF is op 3 juni en heet Icicle Strikes Back, en nu moeten jullie drie keer raden wie daar draait en al z’n matties meeneemt. Hint:

https://www.facebook.com/events/382551272132250


Comments

Loading Facebook Comments ...

Reageer met je DrumandBass.nl account: